Анализи Новини

Турция е основна дестинация за стоматологичен туризъм

   
Турция е основна дестинация за стоматологичен туризъм

Турция е една от основните дестинации за стоматологичен туризъм в света, заедно с Унгария, Тайланд и Дубай, съобщава Еuronews.

Тарик Исмен от Турската стоматологична асоциация настоява, че турските зъболекари реагират само на търсенето и извършват манипулации, които пациентът е пожелал.

"Някои хора искат да изглеждат като холивудски звезди и да имат ярка, флуоресцираща усмивка", казва той и обяснява, че процентът на сгрешените операции от "3-5% е приемлив... и може да се случи навсякъде", като добавя, че нито един от 40-те хиляди зъболекари на неговата асоциация не е бил отстранен.

"Турските зъболекари са най-добрите и най-евтините в света", заявява Тюркер Сандали, пионер в стоматологичния туризъм в Турция преди 20 години, а в клиниката му 99 процента са чужденци.

"Но... и ми е тъжно... 90 процента от турските клиники се занимават с евтина стоматология", добавя Сандали и обвинява нелегалните  туроператори, че вредят на имиджа на бранша.

Ръководителят на истанбулска клиника, който не пожелава да бъде назован, заявява, че някои клиники в Турция лекуват зъби, които не се нуждаят от лечение. "Те поставят фасети на зъби, които се нуждаят само от избелване или изсветляване, а понякога дори слагат коронки", казва той.

Британската асоциация на стоматолозите алармира за това явление, предупреждавайки за "значителните рискове... от евтиното лечение" в чужбина, предупреждавайки за много случаи на инфекции и "лошо прилягащи коронки и импланти, които изпадат".

Патрик Солера от Френския зъболекарски съюз заявява, че е ужасен да види дори как влиятелни личности отиват в Турция, за да лекуват зъбите си.

"Изваждането на здрав зъб, за да се постави коронка, е равносилно на осакатяване. Във Франция ще ви затворят за това."

След като се върнат у дома, пациентите получават оскъдно и скъпоструващо правно обезщетение. "Когато пациентът се върне от Турция или от друго място с вече извършена процедура, зъболекарите отказват да го докоснат, защото носят отговорност", казва Солера.

На пациентка, след неуспешна стоматологична интервенция в Турция, й е предложено лечение, което струва 30 000 евро - три до четири пъти повече, отколкото е платила за лечението си в Турция.

"Ако искате да се лекувате, намерете сами лекаря си, говорете директно с него и не ходете без онлайн консултация", казва адвокатът Бурку Холмгрен от London Legal International. Тя заявява, че е помогнала на повече от дузина пациенти, които са имали проблеми с турската стоматологична помощ, да получат обезщетение.

"Процесът е много бавен - отнема около две години", каза Холмгрен и добавя, че е спечелила "96%" от делата си.

Ръководителката на Истанбулската камара на зъболекарите Берна Айта заявява, че все още вярва в медицинския туризъм, но е притеснена от броя на студентите, които искат да започнат работа в тази професия. През 2010 г. в Турция е имало 35 стоматологични факултета, а сега те са 104. "Ние създаваме бъдещи безработни зъболекари", казва Айта. "И ако си намерят работа, някои от тях за съжаление няма да се интересуват толкова от етиката".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати