Събития

Културно-историческият туризъм се възстановява най-бавно след пандемията

   
Културно-историческият туризъм се възстановява най-бавно след пандемията

Културно-историческият туризъм за организираните групи от чужбина се възстановява най-бавно след пандемията от корона вирус и е достигнал едва 30 – 40  на сто от нивата през 2019 година. Това заяви за „Хоризонт до обед“  Димитрина Горанова, която е председател на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

Организацията проведе осмата си работна среща между туристическия бизнес и местната власт в Стара Загора, където стана ясно още, че българските туристи проявяват засилен интерес към страната и културно историческите обекти. Добри са новините и за индивидуалния градски туризъм, които доближават нивата от преди пандемията. Засилен интерес се наблюдава и при събитийния туризъм. Туристическите посещения на чуждестранните туристи общо са на 70 % от нивото преди пандемията.

Туроператорите имат необходимост от засилена връзка с общинските администрации, свързани с туризма с цел по-добро планиране и предлагане на туристическия продукт, посочи Димитрина Горанова.

Заради инфлацията и увеличението на цените, никога не е било по-трудно за туроператорите да се договарят, посочват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати