Анализи Новини

ЕС предупреди Сърбия за връщане на визите ако не спира мигрантите

   
ЕС предупреди Сърбия за връщане на визите ако не спира мигрантите

Европейският съюз може да върне визите за пътуване на сръбски граждани в Шенген, ако Белград не направи усилия да ограничи броя на незаконните мигранти, влизащи в Европа през Балканския маршрут. За това предупреди еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Люксембург, които обсъдиха скока на мигрантите към ЕС.

По данни на европейската гранична агенция "Фронтекс" Западнобалканският маршрут е най-активно използваният от трафикантите, като увеличението на нелегалните мигранти, залавяни по него е със 170% спрямо миналата година. За девет месеца над 106 хил. незаконни пресичания от югоизток са регистрирани на европейските граници.

Йохансон съобщи, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също е предупредила президента на Сърбия Александър Вучич, че отмяната на безвизовото пътуване е възможна мярка, ако Белград не съгласува визовата си политика с тази на ЕС.

Брюксел по-специално иска Сърбия да въведе визов режим за граждани на Тунис, Бурунди и Индия, които използват лесното пристигане до границите на ЕС, за да влизат незаконно в Съюза.

"Не бих изключила предприемането на мерки, но първо ще изчакаме да видим дали ще се съобразят", каза Йохансон, добавяйки, че ще разговаря със сръбските власти идната седмица в Берлин, след това в Праг за срещата ЕС-Западни Балкания, а накрая и в Белград, преди да се вземе решението. 

"Надявам се, че Сърбия и другите страни партньори от Западните Балкани ще си сътрудничат с нас и ще хармонизират визовата си политика с тази на ЕС", каза европейският комисар по вътрешните работи и миграцията.

Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, каза, че Брюксел ще иска да види "практически резултати" от балканските си партньори.

ЕС е подложен на най-силния миграционен натиск от голямата вълна през 2015 г., като незаконни мигранти от Близкия изток, Афганистан, Пакистан, както и от Африка, атакуват границите му.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати