Новини Хотели

Хотелиери плашат да съдят Министерството на туризма заради помощите

   
Хотелиери плашат да съдят Министерството на туризма заради помощите

Над 53 хиляди са бежанците от Украйна, които се намират на територията на България. 87% от тях, на които България е предоставила защита са жени и деца. На този фон неспиращите военни действия и ракетните удари от Русия към Украйна станаха повод за нова вълна на мигранти. 

"Ние не се притесняваме от нова вълна от мигранти от Украйна. Ние бихме се радвали да помагаме и да ги настаняваме, тъй като бежанските лагери са в окаяно състояние, а тези хора трябва да продължават да живеят нормално, защото са предимно жени с деца. Проблемът е следният - ние настанявахме хора от самото начало, помогнахме на държавата, грижихме се за тях и останахме разочаровани за това, че Министерството на туризма не успя да ни изплати до ден днешен сумите, които ни дължи", каза собственикът на хотел Стоил Далевски в "България сутрин".

Той обясни, че чака средства за май, юни и юли. Според него не е станало ясно защо държавата не може да изплати средствата. Гостът обърна внимание, че е много сложно свързването с Министерството на туризма и не е получил и никакви обяснения.  

"Ще изчакам до 20 октомври и ще съм принуден да водя дела, за да мога да си взема средствата, които са безспорни. От самото начало до последно при мен са били настанени  едни и същи украинци. Изплащани са ни сумите за март и април и след това стана някакъв проблем, който не разбрах какъв е. Ние две години бяхме в Ковид криза, след това дойде война. Всъщност летният ни сезон беше провален. Имахме страхотен отлив на туристи, заради това, че има война. 80% се отказваха, защото има война и ние направихме изключително слаб сезон. Работихме на загуба",  отбеляза Далевски пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че три години браншът е в тежка криза. Гостът изтъкна, че ако средствата за бежанците не бъдат изплатени, ще организират протести и ще съдят Министерството на туризма за безспорните суми, които им дължат. По думите му, ако не бъде удължена програмата за бежанците, те ще трябва да бъдат настанявани в лагерите. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати