Новини Събития

Фирмите от туризма могат да кандидатстват с проекти за иновации и енергийна ефективност

  17.10.2022 14:57  
Фирмите от туризма могат да кандидатстват с проекти за иновации и енергийна ефективност

Фирмите от туристическия сектор може да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и осигуряване на енергийна ефективност, както и за оборотни средства, каза днес във Варна служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който бе сред гостите на откриването на Дълбокия технологичен порт в Икономическия университет в града, съобщава БТА.

Той уточни, че преди минути е отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с общ бюджет от 30 милиона лева. С парите фирмите ще имат възможност да внедряват решения за информационни и комуникационни технологии и да повишават киберсигурността си.

По ПВУ предстои да бъде открита в близките седмици още една процедура, подходяща за туристическия сектор, допълни Пулев. По думите му тя ще е с бюджет от 200 милиона лева. Парите са за купуване на фотоволтаици и съпътстваща инфраструктура.

Фирмите от сектора могат да кандидатстват и по новоотворената програма за конкурентоспособност и иновации, каза още министърът. Едното от направленията, с ресурс от 550 милиона лева, е за внедряване на иновации и високотехнологични решения.

Пулев обърна специално внимание на инструментите, които предлагат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът на фондовете. Чрез Фонда бизнесът може да кандидатства за оборотни кредити при облекчени условия. Програмата е с лимит от 225 милиона лева, допълни Пулев. Според него ББР също предлага изгодни заеми. Проблемът е, че лимитът на този инструмент е само 20 милиона лева, което е крайно недостатъчно, обясни министърът. И уточни, че в момента екипът му работи активно за разработването на нови инструменти, чрез които банката да помогне на бизнеса.

Министрите на иновациите и на туризма ще проведат днес от 14:00 часа среща с туристическия бранш, на която ще разяснят в детайли мерките по ПВУ.