Новини Събития

Румънски журналисти ще се запознаят с Велико Търново

   
Румънски журналисти ще се запознаят с Велико Търново

Румънски журналисти и писатели ще се запознаят с културното наследство на Велико Търново. Те се срещнаха с кмета Даниел Панов, който представи миналото на Велико Търново, съвременният градски профил, икономическия потенциал, образователната структура, възможностите за развитие.

Нашата цел е да строим мостове, а най-трайните връзки между България и Румъния са културата и туризмът, каза председателят на Асоциацията на румънските журналисти и писатели Михай Огринжи. Той посочи, че асоциацията съществува от 65 години. „Всеки от нас ще разкаже, че България и Велико Търново трябва да бъдат посетени, ние представляваме всякакъв вид туристическа преса – вестници, списания, в групата ни има блогъри, фотографи и фоторепортери, телевизионни оператори“, заяви Огринжи. В групата има също представители на туристическия бранш, на IT-компании, както и университетски преподаватели.

Посещения на Царевец и Трапезица, на Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси, на Самоводската чаршия и на Мултимедийния посетителски център е включено в програмата на румънските журналисти. Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ и възможното участие на Букурещката опера през 2023 година във форума бяха сред темите на разговора. Посрещане и изложение на мощите на Света Петка Търновска във Велико Търново е също инициатива, чиято реализация обсъждаха двете страни. Тленните останки на светицата се съхраняват в побратимения на Велико Търново румънски град Яш.

Предстои аналогичен тур в Румъния, в който да се включат журналисти и представители на туристическия сектор от Велико Търново и България, коментира кметът Даниел Панов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати