Транспорт

Lufthansa удвои прогнозата за печалбата си през 2022 г. благодарение на ръста на резервациите

   
Lufthansa удвои прогнозата за печалбата си през 2022 г. благодарение на ръста на резервациите

Печалбата за цялата година на Lufthansa ще бъде два пъти по-висока от очакванията, след като по-високите цени на билетите и възстановяването на търсенето са ускорили възстановяването от коронавирусната криза, съобщи авиокомпанията, цитирана от Bloommberg.

Германският национален авиопревозвач очаква коригирана печалба за 2022 г. преди лихви и данъци от над 1 млрд. евро, съобщи компанията в комюнике. Предишните очаквания бяха за печалба от над 500 млн. евро.

Цената на акциите на Lufthansa завърши сесията във Франкфурт с ръст от 1,6%, а веднага след съобщението покачването достигна 4,6%.

Най-голямата авиокомпания в Европа следва компанията-майка на British Airways IAG, която също обяви ръст на печалбата след силното лято. Книжата на IAG поскъпнаха с 8% миналия четвъртък, след като базираната в Лондон компанията обяви, че печалбата ѝ за третото тримесечие е с около 50% по-висока от прогнозите на анализаторите и че не вижда признаци за отслабване на търсенето.

През по-голямата част от пиковия сезон Lufthansa трябваше да се бори с нарушаване на работата в хъбовете си, а отменени полети заради стачки и недостиг на служителите тласнаха нагоре цените на билетите, повишавайки маржовете. Приходите през третото тримесечие са се удвоили до 10,1 млрд. евро, а коригираната EBIT е нараснала до 1,1 млрд. евро спрямо 251 млн. евро година по-рано.

Групата, която включва също швейцарския, австрийския и белгийския авиопревозвачи, съобщи, че очаква силно търсене на пътувания в идните месеци, което ще се прибави към очаквания рекорден резултат от подразделението за товарни превози.

Lufthansa беше спасена от германското правителство по време на пандемията от COVID-19, която приземи полети през 2020 г., но компанията върна предсрочно спасителната помощ от 9 млрд. евро. Това позволи на държавата да се раздели с дела си на печалба миналия месец.

Междувременно пилотите на Eurowings, част от Lufthansa, започнаха тридневна стачка заради работните часове, която засегна десетки хиляди пътници на нискотарифната авиокомпания в понеделник, съобщи профсъюзът на пилотите, цитиран от Ройтерс.

„Стачката започна и до момента няма нова оферта“, съобщи говорител на профсъюза на пилотите Vereinigung Cockpit (VC).

Той иска авиокомпанията да намали работните часове на пилотите чрез мерки като увеличаване на периодите за почивка, но Eurowings предупреди през уикенда, че исканията застрашават работата.

Авиокомпанията съобщи, че около 240 от общо 488 полета са били отменени на летищата в Кьолн, Хамбург, Берлин и Щутгарт, засягайки 25 хил. пътници в първия ден на стачката.

Тя очаква да отмени сходен брой полети във вторник и сряда. Стачката трябва да приключи в 23,59 ч. местно време в сряда.

Пилотите на Eurowings обявиха еднодневна стачка за подобряване на условията на труд в началото на октомври, която засегна около 30 хил. пътници и отмени около 250 полета.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати