Новини Транспорт

Стачка на Хийтроу удря по Мондиала в Катар

   
Стачка на Хийтроу удря по Мондиала в Катар

Профсъюз предупреди, че по време на Световното първенство по футбол на летище Хийтроу може да има "сериозни смущения", тъй като наземните работници заплашват да стачкуват. До 700 души от наземния персонал, представлявани от профсъюза Unite, ще участват в гласуване за потенциални стачни действия през следващите седмици. Ако бъдат одобрени, стачните действия ще започнат в средата на ноември, точно по време на откриването на Световното първенство по футбол в Катар, съобщава Euronews.

"Стачните действия неизбежно ще доведат до сериозни смущения и закъснения в Хийтроу, особено за футболните привърженици, пътуващи за Световното първенство", предупреди регионалният служител на Unite Кевин Хол. Работниците са наети от Dnata (Дубайска национална агенция за въздушен транспорт) и Menzies Aviation и включват персонал за наземно обслужване, транспорт в зоната на излитане и кацане и товарен персонал. Както Dnata, така и Menzies могат лесно да си позволят да предложат на нашите членове справедливо заплащане и трябва да го направят", заяви генералният секретар на Unite Шарън Греъм. Независимо от начина, по който работодателите представят предложенията на масата, те представляват значително намаляване на заплатите в реално изражение и са неприемливи за нашите членове." Президентът на Menzies Aviation Фил Лойд осъжда действията на профсъюзите като "крайни и ненужни стъпки".

"Увеличението на заплатите със 7 % беше осъществено през януари и ние желаем да продължим откритите и честни консултации, за да направим допълнително увеличение през 2022 г.", казва той пред Airline Ground Services. Говорител на Dnata заяви, че служителите им вече са получили 10-процентно увеличение на заплатите през 2021 г. и са получили предложение за още 5,5 процента със задна дата от април 2021 г. Греъм твърди, че съществуващите предложения на Dnata и Menzies са доста по-ниски от темпа на инфлация, който в момента е рекорден - 12,3 %, което означава, че цените на стоките и услугите растат главоломно. Unite предупреждава, че протестът може да предизвика хаос в плановете за пътуване.

"Катарските авиолинии, които са планирали 10 допълнителни полета седмично по време на турнира, ще бъдат сериозно засегнати от евентуални стачни действия", се казва в изявлението им. Други водещи авиокомпании, които ще бъдат силно засегнати от потенциални стачни действия, са Virgin, Singapore Airlines, Cathay-Pacific и Emirates. Катар очаква да посрещне повече от 1,2 милиона туристи по време на Световното първенство по футбол.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати