Събития

Празник на Гъмзата и виното на Северозапада ще се проведе във Видин

   
Празник на Гъмзата и виното на Северозапада ще се проведе във Видин

​Видин ще бъде домакин на винено събитие на 26 – 27 октомври 2022 г., което символично отбелязва края на гроздобера, но и насочва вниманието към традициите във винопроизводството на Северозападна България. Празникът съвпада с международния ден на мавруда и на българското вино, благородна инициатива за популяризиране на родното винопроизводство. ​Опознаването на виното означава да опознаеш културата и историята на една страна, на един регион и така да се докоснеш до характерните черти на населението. 

Гъмзата е местен сорт грозде с много специфични особености. Дунавският климат и географските особености на района благоприятстват отглеждането му. Няколко са избите, приели предизвикателството, но и честа да предлагат вино от гъмза и така да продължат традицията на старитевинари.

​Виното на Северозапада е различно и много нетипичнокато самите хора, но точно това го прави уникално. Лозовите масиви са разположени сред природните красоти на региона,от една страна величието река Дунав, а от другата гордия Балкан. Винената листа включва освен Гъмза и елексири от Врачански мискет, от българския сорт Рубин, също Шардоне, Траминер, Кабарне, Сира, Ркацители, Ризлинг и много др.

​Участие в събитието ще вземат местни мандри, които ще подкрепят винените дегустации с подходящи млечни продукти. ​Много свежест и пъстрота ще внесат учениците от Професионалната гимназия по туризъм във Видин. Те от своя страна ще подготвят авторски хапки за бяло, розе и червено вино.

Община Видин като организатор отправя покана към всички, които биха приели предизвикателството да опитат от богатата палитра неустоими предложения и така да се потопят в атмосферата на дунавския град. ​



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати