Новини Хотели

По 400 бежанци на ден пристигат в хотелите в Слънчев бряг

   
По 400 бежанци на ден пристигат в хотелите в Слънчев бряг

Нова вълна от бежанци от Украйна залива курортния комплекс Слънчев бряг. По данни на хотелиери, близо по 400 души на ден пристигат с автобуси, след последното развитие на военните действия там. Повечето от хората са от Запорожие, каза пред БНР – Бургас Елена Андонова, която е управител на шест хотела в комплекса. В момента в тях има настанени над 1300 украински граждани. По думите й бежанците се извозват от украински туроператорски фирми с автобуси. 

Пред полицията в Слънчев бряг за получаване на временно убежище е пълно с народ. Хората споделят, че от около седмица вече е напълно невъзможно да живеят по домовете си. Карина, която пристигнала у нас преди два дни заедно с мъжа си и още няколко семейства с децата си, споделя: "В дадени моменти при нас ситуацията в Запорожие много се изостри. Обстрелват се домовете, където живят и спят хората. Не се щади никого, уж имаха за цел военни обекти, но се оказва, че всеки ден умират мирни граждани. Нашият дом, слава богу си е на мястото, но всеки ден наблизо до него падат бомби. Т.е. ракетите летят доста често. Това го чуваме особено нощем. По тази причина моето дете почти не е спало от две седмици. Затова с мъжа ми решихме да дойдем на по-безопасно място и избрахме България, най-вече заради климата и по-малката езикова бариера. Много ви благодарим за топлото посрещане и че имаме възможност да останем тук". 

Новата бежанска вълна започна от 10-ти октомври, разказва Наталия, която е у нас от март месец. Тя е от столицата Киев, където е частен предприемач, но тук работи почти всичко в хотела, където са настанени бежанци и помага на съгражданите си с каквото може. 

"Сега основното е, че не знаем, какво ще последва. Нашите въпроси са към правителството на България. Ние искаме да знаем, каква ще бъде програмата. Ще могат ли нашите съграждани от Украйна да преживеят тук по тази програма. Сега това е най-важната тема. Какво предстои, каква ще е помощта от държавата". 

Близо 2000 украински граждани са потърсили убежище в бургаска област  през последните десетина дни, сочат данни на областната администрация в Бургас. Те са настанени основно в частни хотели и по-малка част в държавни бази.

/ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати