Новини Турагенции

Гърция ще привлича българите и в областта Епир

   
Гърция ще привлича българите и в областта Епир
Сивота е наричан гръцките Кариби
  Снимки: Гръцка национална туристическа организация

Гърция започва да привлича българите в областта Епир (Epirus) в северозападната част на страната, където има излаз на Йонийско море. Районът беше представен пред туристически агенции и медии в София, на организирано събитие от гръцкото посолство у нас. В момента най-посещавани от българите са курортите в Северна Гърция около Солун и Кавала.

Епир предлага красива природа, планини, история, култура и близо 200 км морска ивица с над 100 уникални плажа, заяви Юлия Маркула, директор по туризма към региона. Областта все още не е много популярна сред българите, но интересът се засилва, каза тя. Тя се намира на 6 часа път с автомобил от София, като от гръцката граница до там е само магистрала. Главен град и регионален център е Йоанина, а най-посещаваният крайморски курорт е Парга. От пристанищния център Игуменица се стига с ферибот до остров Корфу. Някои туристи могат да ползват и полетите на нискотарифните авиокомпании от София до Корфу и след това да се предвижват с ферибот до курортите на Епир.

Най-привлекателните дестинации в района са Сагиада, Керамиди, Дрепано, Игуменица, Платария, Сивота (наричан гръцките Кариби), Бела Врака, Мега Аммос, Ариллас, Каравостаси, Саракинико, Валтос, Парга, Крионери, Лихнос, Аммоудиа и други. Сред българските туристи най-предпочитани са Сивота, Парга, Бремза като крейбрежни, а като планински – Йоанина и красивите старинни села Джумерка, Мецово и Загори.

Район Епир беше представен в столичния хотел "Балкан" (снимка: Мирослав Иванов)

Гиоргос Стафилакис, който отговаря за България и Румъния в Гръцката национална туристическа организация, заяви, че Гърция е най-близката и атрактивна дестинация за българите. Той отбеляза, че има ръст между 15 и 20% на туристите от България в Гърция само за първите шест месеца на тази година.

Данните за 2022 г. показват ръст на туристите от България към Гърция, но виждаме и интерес на гърците към нашата страна, отбеляза зам.-министърът на туризма Мариела Модева. Тя посочи, че се предвижда да се поднови съвместното споразумение в туризма между двете държави, което изтича в края на годината. Договорът е по Черноморското икономическо сътрудничество в рамките на Европейската комисия по туризъм и Световната организация по туризъм.

Повече за ЕПИР

Епир все още е неоткрито богаство за българите и е един от най-малко известните туристически региони в Гърция заради своята отдалеченост от Атина и Солун. Характеризира се с контрасти: в едната част - идилични плажове, в другата - диви пейзажи и гъсти гори. Нито природата, нито историята са лишили Епир от забележителности и възможности за разнообразна ваканция. Парга е живописен курорт, който съчетава най-чистите морски и планински пейзажи. Най-красивите плажове се намират във Валтос с много крайбрежни таверни.

През останалото време можете да се посветите на разглеждане на венецианския замък, плаване до остров Пакси и разходка по историческите улици на Парга. В града има църковен музей с редки книги и стари прибори. А за тези, които познават древната митология, ще бъде интересно да посетят река Ахерон. Една от версиите казва, че именно чрез нея душите на мъртвите са били транспортирани в царството на Хадес. Ахерон тече през различни пейзажи - първо по скалисти хълмове и мрачно дефиле, след това по равнина, докато стигне до лазурното Йонийско море. Суровата гледка към реката обаче не спира туристите. Мнозина се записват за рафтинг или преходи като част от организирана екскурзия.

Можете да видите Парга от различен ъгъл – от остров Панагия, който предлага необичайна точка за наблюдение на градски панорами. Островът е заобиколен от зеленина, има малка църква и малка френска крепост.

Йоанина успешно съчетава

модерността и античността. Той е не само столица на областта Епир, но и важен център на културата и търговията в Северна Гърция. От забележителностите си струва да се подчертае мистериозната пещера Перама, която е била открита случайно и по време на италианските бомбардировки, тя е служила като убежище. Природата е „украсила“ пещерата със сталагмити и декорации под формата на сталактити. Скъпоценният камък на Йоанина е остров, изпълнен със стари сгради и зеленина. Местните се занимават с риболов и туризъм, запазват автентичните къщи, украсяват алеите с цветя и нагостяват туристите с традиционни ястия. Въпреки малкия мащаб на острова, има няколко монашески комплекса и църкви на него с редки стенописи.

В областта Епир може да посетите останките на древния римски град Никополис, основан от Октавиан Август през 31 година от н.е. след победата му над флотата на Марк Антоний и царица Клеопатра в епичната морска битка при нос Актиум на Амбракийския залив, ознаменувала края на Втория Триумвират и известна като най-важната и последна гражданска война в Римската империя. Със своите добре запазени крепостни стени, базилики и невероятни подови мозайки градът е  част от културното историческо наследство на ЮНЕСКО и се посещава ежегодно от стотици туристи.

Град Превеза е известен още от древността,

когато е населяван от племето теспроти, а по-късно е владян от византийци и българи (X в.). След завладяването на Константинопол от  рицарите - кръстоносци през 1204 год., Превеза става част от Епирското деспотство, като след това е присъединяван последователно към територията на Втората българска държава, на Сръбската държава и на Венеция до падането му под османско владичество. Османците окупират града през 1477 година. Дългият период на владение от тях бива прекъсван за кратко, първо от втората венецианска окупация и след това от войските на Наполеон Бонапарт. В града пристига френски гарнизон с цел да го защити от османските набези, но и това не спасява Превеза и от 1798 година града става владение на Али Паша Янински до неговата смърт през 1822 година. През 1912 г. след Балканската война, градът е присъединен към територията на днешна Гърция.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати