Транспорт

Безпилотните системи са в полза на обществото

   
Безпилотните системи са в полза на обществото

Безпилотните системи са и ще бъдат в голяма полза на обществото. Те могат да бъдат полезни не само в авиацията, но и при бедствия и аварии и въобще във всички отрасли. Това заяви днес, 21 октомври, Тодор Иванджиков – председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) малко преди старта на днешния Форум на експертите в областта на Безпилотните системи, провеждащ се в рамките на „Дрон експо 2022“.

Домакини на изложението са Интер Експо Център – София. Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия е партньор на ИЕЦ за Съпътстващата програма на изложението https://interdroneexpo.bg/sup_program-2/. Предвижда се на 21 Октомври да се проведе хибриден семинар със седем панела, в които се проведат обсъждания по основни актуални теми за дроновете:

10:00 Аграрни дейности
11:00 Спешни доставки на медицински продукти и куриерски услуги.
13:00 Градска и регионална авиационна мобилност
14:00 Регулаторна рамка
15:00 Управление на въздушното движение на дронове в U-space.
16:00 Сигурност и отбрана
17:00 Балкански Дрон Форум

“Целта на форума е да покаже ползите от безпилотните летателни апарати. Тази индустрия се развива изключително бързо в днешно време. За съжаление обаче все още нямаме работеща нормативна система, регулираща правилата на U-Space. И докато в останалите европейски държави вече тестват успешно съвместни полети на дронове и самолети в контролирана среда, тук все още нямаме одобрена наредба и тестова летателна площадка. От АБАИ продължаваме да работим усилено в тази посока.”, допълни Иванджиков.

В отделните панели български и чуждестранни експерти ще обсъждат възможностите за ускоряване на създаването на правила за създаване и използване на дронове, които да позволят на бизнеса с тях бързо и ефективно да се развие и създаде нови работни места.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати