Новини Събития

Експерти от осем държави споделят опит на конференция за дигитална трансформация в туризма в София

   
Експерти от осем държави споделят опит на конференция за дигитална трансформация в туризма в София

В София се провежда международна конференция за дигитална трансформация в туризма, под патронажа на президента Румен Радев. Участници от осем държави споделят опит за добрите практики в цифровизацията на сектора и бъдещия туристически продукт на Балканите и държавите от Дунавския регион.

„Дигитализирането на туризма е необратим процес на модернизацията на сектора. Имаме визията, идеите, специалистите и иновациите, за които ни вдъхновяват представителите на научната общност. Тези идеи ще бъдат успешно приложени от туристическия бизнес, в услуга на потребителите“, обърна се министърът на туризма Илин Димитров към участниците във форума. По думите на министъра дигитализацията може да намери отлична проява в държавите от Дунавския регион и Балканите.

Министър Димитров посочи сред приоритетните задачи в областта на иновациите в туризма, които да направят страната ни целогодишно атрактивна туристическа дестинация, разработването на единен дигитален пътеводител, който да посреща всеки турист, посетил България.

Тази виртуална карта на България ще обединява различни елементи на туристическата услуга и продукт – като културни и винени маршрути и фестивали; фермерски пазари, развиващи местните общности; значими природни обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни наследство, които представляват интерес за всеки гост на дестинацията.

Туристическата индустрия, която е изключително важна за икономиката на Европа и света, е в процес на динамична трансформация и промени. Те бяха ускорени от няколко мащабни кризи, допълни министърът. „Усетиха ги всички, които работят в туризма и се надявам, че с общи усилия ще ги преодолеем успешно. Много са негативните ефекти от актуалните предизвикателства пред нас, но нека не забравяме и нещо друго – криза може да означава и път за развитие“, заяви министър Димитров. 

В приветствие от президента Румен Радев, прочетено по време на форума, държавният глава изразява твърдата си увереност, че дигиталната трансформация във всички отрасли трябва да бъде ускорена, като същевременно засилим устойчивостта на икономиката ни. По думите му страната ни следва да се възползва от цифровизацията, за да подобрява своята оперативност и конкурентоспособност. Дигиталните технологии ще допринесат за позиционирането на България като конкурентоспособна дестинация, заявява още той. Увереността на пътуващите след COVID пандемията се увеличава. По данни на една от големите платформи за онлайн резервации на туристически услуги, която участва във форума, има засилен интерес към дестинация България. Отчетен е ръст от 140 на сто на броя търсения за дестинации в страната ни спрямо миналата година. Над 50% от пътуващите от Европа искат да посетят малко известни места, което е чудесен шанс за страни като България да привлекат повече туристи. 

Международната конференция се осъществява в изпълнение на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR), приоритетна област 3 "Култура и туризъм", координирана съвместно от България и Румъния.

Събитието е трибуна на високопоставени представители на държавите-партньори на Република България в сферата на туризма. Акцентът в програмата на конференцията са въпросите за дигиталната трансформация в сектор туризъм в контекста на развитието на иновациите, новите тенденции в маркетинга и добрите практики в Европа и в Дунавския регион.

Партньор на събитието е Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Екип на висшето училище представи роботи, които в бъдеще могат и се очаква все по-широко да подпомагат работата в туристическия бизнес.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати