Новини Транспорт

Такситата в София ще возят с 15% по-скъпо от 1 януари

   
Такситата в София ще возят с 15% по-скъпо от 1 януари

Минималната тарифа, по която ще возят такситата в София ще скочи с 15% от началото на 2023 г. Дневната от 1.05 лв/км ще стане 1.21, а нощната от 1.21 лв. - на 1.39 лв/км. За увеличението по спешност бе изготвен доклад от общински съветници от ГЕРБ-СДС, БСП и ВМРО, след като в понеделник таксиметрови фирми протестираха пред сградата на общината. Тогава на заседание на комисията по транспорт бе одобрено такситата в София да платят за 2023 г. намален патентен данък от 300 лева, вместо 850 лева, както е вече от две години. За вдигането на минималната тарифа за превоз с 20%, както искаха такситата, нямаше доклад, а по закон само до 31 октомври общинарите могат да променят цената за таксиметров превоз за следващата година.

Въпросът бе само обсъден и се разбра, че този път представителите на ГЕРБ-СДС се приближават към позицията на "Демократична България", които са против определянето на тарифата без ясна методика, която трябва да включва цените на горивата, ръста на инфлацията, но и изисквания към качеството на услугата. Фирмите и сега имат право да возят на по-високи цени от минималната тарифа, но не го правят. Аргументът им е, че ако някоя от тях повиши цената, веднага губи клиенти, защото останалите продължават на минималната. Затова фирмите в бранша настояват за 20% по-висок минимален праг, който в същото време е защита срещу опитите на нови играчи да пробият с по-ниски цени в София.

Максималната нощна тарифа ще е 2.51 лв/км

Във вторник ГЕРБ-СДС реши да се присъедини към социалистите и ВМРО и се съгласи за увеличение на тарифата с 15%, а не с 20%. През септември и синдикатите в бранша искаха именно 15% с аргумента, че "този процент ще е поносим за клиентите". По спешност бе изготвен доклад с вносители Георги Георгиев, Иван Таков и Карлос Контрера, който вече е включен като допълнителна точка в дневния ред на сесията на СОС в четвъртък, 27 октомври.
В доклада се посочват и максималните тарифи за таксиметров превоз в София - 2.05 лв/км през деня и 2.51 лева през нощта.

В столицата сега има 5000 регистрирани таксита, но реално се движат около 3000, според работещите в бранша. Броят им се сви след две години ограничения заради пандемията, а след това войната в Украйна вдигна рязко цените на горивата, а ръстът на инфлацията е 13.6%. Много от такситата караха на свръхскъпия метан и се принудиха да минат на пропан-бутан, чиято цена отскоро се върна на нивата отпреди войната и е 1.14 лева/л.

През есента на 2021 г. минималната тарифа за 2022 г. бе вдигната с около 40% - от 77 ст./км дневната стана 1.05 лв/км, а нощната - от 88 ст. - на 1.21 лв/км.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати