Анализи Новини

Сърбия затяга визовите правила

   
Сърбия затяга визовите правила

Сърбия е свидетел на внезапен "туристически бум" от страни, чиито граждани никога не са обмисляли възможности за разглеждане на забележителности и пазаруване. Това до голяма степен се дължи на щедрите правила за влизане в балканската страна, които я превърнаха в ключова спирка за мигранти, които искат да стигнат до Европа, без да рискуват опасното морско преминаване, предава Associated Press.

Скорошен полет от Турция до Белград - един от шестте планирани всеки ден - беше пълен с хора от африкански и азиатски държави, които не се нуждаят от виза, за да влязат в европейската страна.

Но това ще се промени, тъй като Сърбия е изправена пред натиск от Европейския съюз, към който иска да се присъедини, да въведе визи за страни, които са се превърнали в източник на миграция към 27-членния блок, цитира news.bg.

Служители на ЕС казват, че хиляди пътници, които са влезли в Сърбия и други страни от Западните Балкани като туристи през последните месеци, са потърсили убежище в страните-членки на ЕС.

Блокът е разтревожен, защото в региона на Балканите вече се наблюдава нарастване на хората от Близкия изток, Азия и Африка, които се насочват към проспериращата сърцевина на Европа, където се надяват да намерят по-добър живот. ЕС прие милиони бежанци от Украйна и се задъхва от растящите цени и енергийната криза, причинени от руската агресия срещу Украйна.

Надявайки се това да облекчи част от натиска, ЕС призова Сърбия - заедно с други страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в ЕС, като Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора - да приведат своите правила за влизане в съответствие с тези на блока.

"Видяхме значително увеличение на мигрантите, идващи през западнобалканския маршрут и, не на последно място, виждаме онези, които пътуват без визи през партньорите от Западните Балкани, след което идват в Европейския съюз", каза Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи.

Преминаването през Балканите обикновено се засилва през есента и зимата, когато лошото време увеличава опасностите при и без това опасното пътуване през Егейско море.

Политиката на Сърбия за безвизово пътуване със страни като Индия, Куба, Тунис и Бурунди превърна летище Белград в алтернативна входна точка за мигранти от тези страни, които след това продължават на север и на запад към ЕС. През юли мигранти от Индия за първи път влязоха в топ 10 на националните групи, търсещи убежище, според службата за убежище на ЕС.

"Сега, когато виждаме тези кубинци, индийци, бурундийци да идват в големи, големи количества в Европейския съюз, разбира се, че трябва да се заемем с този въпрос", каза Йохансон.

Този месец Сърбия въведе визи за граждани на Бурунди и обяви, че ще направи същото с тунизийците от следващия месец, а още страни ще последват до края на годината.

Адвокатът по правата на човека Никола Ковачевич, който се занимава с миграцията, каза, че Сърбия е имала подобен проблем през 2016-18 г., когато е била принудена да въведе визи за иранците.

Увеличението на мигрантите е видимо навсякъде в Сърбия: приемните лагери са пълни, мигранти могат да бъдат видени да се разхождат по магистрали и железопътни линии, да лагеруват по границите със страните от ЕС или да спят по улиците в градовете.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати