Събития

Макет на Средновковен Царевец привлича туристи във Велико Търново

   
Макет на Средновковен Царевец привлича туристи във Велико Търново

Макет на Средновековен Царевец е поставен на входа на историческата крепост във Велико Търново. Пластика е отлята от бронз и е с внушителните размери от 3,20 м./1,70 м. Идеята за атрактивната композиция е на Ротари клуб в старата столица. Реализирането на проекта стана с участието на  Общината в духовната и историческа столица на България, Зонта клуб, мъжкият Лайънс клуб – Велико Търново, дамите от Лайънс клуб – Царевец и членовете на смесения Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси, които са осигурили общото финансиране.

"Идеята възникна при пътувания в чужбина, където често се срещат такива макети. Първоначално идеята беше да се направи само Царския дворец на репостта Царевец, но след това надделя мнението да се направи пластика на целия хълм", сподели Валентин Михайлов, президент на Ротари клуб-Велико Търново.

Макетът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев. Първоначалната идея беше той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци. По време на на обсъждането кметът на Велико Търново Даниел Панов е предложил композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат включени и всички останали обекти от Средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и др. 

"Средновековният Царевец е отлят в София и е върху специален постамент от гранит. Специално осветление от вътрешността на сградите ще подсилва ефекта в тъмните часове на деня и през нощта", обясни Денислав Сираков. 

По думите му една от най-важните цели на проекта е, че той е предназначен и за незрящи хора, които с опипване и  чрез надписи на Брайлова азбука могат да „разгледат“ историческия хълм. Идеята е приета с въодушевление от членовете на общинската организация на незрящите, които първи са се запознали с нея.

Хората с увреждания, а и всички останали туристи, ще могат със специален QR код да слушат аудиогид, който ще разказва за славната история на Средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II .
Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати