Новини Събития

Столицата на розите Казанлък с престижна номинация за лидер на Балканите

   
Столицата на розите Казанлък с престижна номинация за лидер на Балканите

Общината инвестира в развитие на СПА туризма
Лидерите в туризма на Балканите ще бъдат отличени от Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. Международно жури от експерти от Балканските страни ще оценява номинациите на  общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в София.
Журито вече обяви първите финалисти, сред които е община Казанлък. Невероятното съчетание на древна култура, история, традиции и съвременност превръщат Казанлък в привлекателна дестинация за туристи от цял свят. Градът е географски център на България и столица на Долината на розите и тракийските царе.
Емблема на България пред света е маслодайната роза, която от векове се отглежда в Казанлъшката долина. През май и юни Казанлък е като магнит, привличащ гости от всички краища на света с провеждания повече от век Празник на розата, прераснал в международен фестивал. През 2022 г. Казанлък успя напълно да възстанови „щетите“ нанесени от пандемията на туристическия сектор и да посрещне гости от цял свят, като посещаемостта отбелязва нивата от 2019 година.
В града се намира и единственият в света Музей на розата, проследяващ 350-годишната история на българското розопроизводство.
Казанлъшката Тракийска гробница е една от ценните находки, включена в списъка на ЮНЕСКО. В района са открити над 1500 надгробни насипа, над 100 са проучени. Социализирани са 5 тракийски гробници-шедьоври на античната архитектура. По този повод Община Казанлък организира в края на месец август традиционните Празници в Долината на тракийските царе. През 2022 г. празниците бяха още по-мащабни. Организирани бяха събития в рамките на две седмици. Кулминацията бяха пищни спектакли на Старозагорската опера, организирани на открита сцена на брега на язовир Копринка, под чиито води се намира древния град Севтополис-столицата на Одриското царство.
За популяризирането на тракийската култура и наследство, както и за разгръщането на предлаганите туристически атракции в града, Община Казанлък започна изграждането на мащабен проект, уникален по рода си за България – Атракционен парк „ Светът на траките“. Очаква се обектът да бъде напълно завършен и да отвори врати през 2023, като в рамките на проекта вече е напълно завършена и функционираща велоалея, свързваща всички социализирани тракийски гробници в едно с атракциона.
Казанлъшкият регион е богат на минерални извори, но досега не беше разпознаваема Балнео и СПА дестинация. 
Усилията на Кмета на града бяха насочени в популяризиране на това богатство и създаване на добри предпоставки за привличане на инвеститори. Благодарения на тази целенасочена политика, в Казанлък предстои да отвори врати един от най-големите СПА хотели на Балканите. В резултат на това в следващите години се очаква града да развива много успешно балнео, СПА и уелнес туризъм.


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати