Анализи

Само за 3 месеца: Турция спечели 18 милиарда долара от туристите

   
Само за 3 месеца: Турция спечели 18 милиарда долара от туристите

Турция се наслаждава на супер успешен туристически сезон. Държавата на Босфора посреща десетки милиони туристи и печели много добре от това.

Страната е получила почти 18 милиарда долара приходи от туризъм в периода от юли до септември. Това е с 27,1% или близо 4 млрд. повече спрямо същия период на миналата година, съобщава Турският статистически институт (TurkStat).

"Около 14,3% от приходите от туризъм са получени от турски граждани, пребиваващи в чужбина", посочве от TurkStat, цитирани от Анадолската информационна агенция.

Турция посрещна повече от 21,1 милиона посетители през трите месеца до септември, което е ръст от 54% на годишна база. Около 11,3% или 2,4 милиона от тях са турски граждани, живеещи в чужбина.

Средният разход на нощувка на посетителите е бил 89 долара, а всеки от посетителите е похарчил средно по 855 долара в южната ни съседка.

Индивидуалните разходи формират 12,6 милиарда долара от общите приходи от туризъм през тримесечния период, докато около 5,4 милиарда долара от приходите идват от разходи за пакетни турове.

Турските граждани, пътували чужбина, също са се увеличили драстично - с цели 137,3% спрямо миналата година, а общият им брой надхвърля 2 милиона. Средният им разход е 534 долара на човек.

От началото на годината Турция е спечелила повече от 35 милиарда долара от туризъм, което е увеличение от 67,9% на годишна база. Държавата на Босфора е привлякла 34,8 милиона чуждестранни посетители през първите 9 месеца на тази година. Това е почти двойно повече спрямо същия период на миналата година, отчитат от Министерството на културата и туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати