Събития

Градска винена карта ще привлича туристи в София

   
Градска винена карта ще привлича туристи в София

90 % е ръстът на чуждестранните туристи в София и 26 % на българските туристи спрямо 2021 година, съобщи за БНР директорът на столичното общинско предприятие по туризъм Иво Маринов. Той посочи, че до 1 септември 56 % е общият ръст на туристите спрямо 2021 година, но все още не могат да бъдат достигнати нивата от преди пандемията. Най-голям интерес има към културно- историческото наследство на столицата. Анкетните проучвания от края на 2021 година показват интерес и към зелените площи - не само на Витоша, но и големите паркове, които правят впечатление на гостите на града, които го определят като зелен.

Данните показват, че туризмът в София се възстановява, посочи за "Хоризонт до обед" Иво Маринов: "Възстановяването на самолетните връзки с потенциалните пазари на туристическия продукт на страната ни е от изключителна важност за пълното възстановяване на сектора", каза той.

Ръстът на нощувките е 65 %. От началото на годината пренощувалите в София туристи бележат ръст от 99 %, реализираните нощувки от българи са с 25 % повече. Отчита се почти двойно нарастване на реализираните нощувки от чужденци, като предпочитани за отсядане са хотели с 4 и 5 звезди.

Три нови продукта се предлагат на гостите на града. Това са Градска винена карта на София, карта "Опознай птиците на София" и карта на уличното изкуство или "Стрийт Арт София". Тези специализирани продукти са включени в програмите на туроператорите.

По време на годишната среща с общините на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Иво Маринов поясни идеята за създаване на картата "Опознай птиците на София".

Картата на уличното изкуство - "Стрийт Арт София" включва 20 локации, в които се представени творби на 16 артисти - 5 чуждестранни и 11 български. Тя съдържа също снимка и локация на всяко произведение.

С Българската асоциация на винените професионалисти е разработена Градска винена карта на София, която включва винени магазини, барове и ресторанти, в които основен акцент е продажбата и дегустацията на качествено българско вино от местни сортове.

"Работи се и по създаването на атлас на българския конгресен туризъм, карта на архитектурното наследство от периода след 1945 година, на вековните дървета в София и бирена карта на занаятчийските бири", каза още Иво Маринов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати