Новини Събития

Древният Калакмул вероятно е бил най-населеният град на маите

  31.10.2022 09:23  
Древният Калакмул вероятно е бил най-населеният град на маите

Новата карта на града показва множество непознати до момента постройки. Древният Калакмул вероятно е бил най-населеният град на маите, предаде АП. Тези останки от тяхната цивилизация се намират в днешно Мексико.

Изследване с лазер по технологията ЛИДАР на разкопки на метрополиса Калакмул в южната част на страната показва, че това е бил най-населеният град във върховия период на цивилизацията на маите отпреди 1300 години.

Мексиканският институт за антики е изследвал намиращите се днес в джунгла останки от Калакмул. Градът е в централната част на полуостров Юкатан, близо до границата с Гватемала. Калакмул е в зенита си по време на класическия за цивилизацията на маите период, около 250 - 900 г. сл. Хр. Построени са масивни пирамиди, дворцови и храмови комплекси. Малка част от тях са проучени от археолозите.

Според Катрин Рийз-Тейлър от университета в Калгари, участвала в изследването с лазер, новата карта на града показва множество непознати до момента постройки. Това е доказателство, че Калакмул е бил много по-гъстонаселен от Тикал - друг метрополис на маите, намиращ се в Северна Гватемала, уточнява БТА. Технологията ЛИДАР позволява да се изготви картография на древни останки, намиращи се под горски масиви. Картата на Калакмул показва жилищни постройки, групирани около храмове и пазарни пространства. Според Рийз-Тейлър този метрополис на маите от 700 г. сл. Хр. прилича на днешните Амстердам или Брюксел. Според данни от по-ранни изследвания населението на Калакмул е било около 50 000 души. Сега, след използване на новата технология, това число ще бъде ревизирано.