Новини Транспорт

Зам.-министър Найденов за пробива на летище София: Липсва обучение на служители

   
Зам.-министър Найденов за пробива на летище София: Липсва обучение на служители

На летище София липсва обучение на служители и основни норми за сигурност. Така зам.-транспортният министър Николай Найденов коментари новината, че еърпорта не е издържало първия тест за сигурност при тайна проверка между 10 и 14 октомври от ЕК. Вкарвани са забранени части от взривно устройство в ръчен багаж.

Констатациите показват елементи на необучение на състава и неправилно прилагане на основните норми на сигурност. Освободени са голяма част от служителите на концесионера. Това води до друга последица – неподготвени кадри, заяви Найденов в студиото на „Здравей, България”.

По думите му проверката не е била тайна, а явна и регулирана. Няма нищо фрапиращо. Много е важно, че нещата сме ги констатирали. Вкарани са опредени елементи, които представляват част от инфраструктура, които могат да доведат до определен риск. Не знам това с бомбата как се създаде в общественото пространство.  Задачата ми е да успокоя българското общество . Изпълнителният директор пое ангажимент да се повиши качеството на сигурност, допълни той.

Според Николай Найденов няма еърпорт, в който да няма пропуск в мерките за сигурност. Всеки един влизащ трябва да минава през рамка. Фоайето е публична част и може да се срещнат хора - да пият кафе и да си говорят.  Не може там да се вдигне нивото на сигурност. Това се осъществява от концесионера, поясни зам.-транспортният министър.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати