Новини Транспорт

Приемането на Национален велосипеден план е ключовата крачка за развитието на велосипедизма

  03.11.2022 16:39  
Приемането на Национален велосипеден план е ключовата крачка за развитието на велосипедизма

България има нужда от създаването на национална велосипедна мрежа. Казват, че всяко пътешествие започва с първата крачка и ние вярваме, че приемането на Национален велосипеден план е ключовата първа крачка. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в приветствието си към участниците в Национална велосипедна конференция по проекта „Дунавски велосипедни планове“. 

Конференцията се организира от Българска асоциация за алтернативен туризъм, с подкрепата на Министерство на туризма, като част от проекта “Дунавски велосипедни планове” с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020. Форумът представя първия Национален велосипеден план на България и събира заинтересовани страни в областта на развитие на велосипедното движение и велотуризма от цялата страна.

Министерството на туризма, като асоцииран партньор по проекта, оценява високо постигнатите до момента резултати, сътрудничеството между дунавските страни партньори и възможността да се обмени полезен опит, заяви заместник-министърът. Ирена Георгиева изказа благодарност от името на министър Илин Димитров за извършената работа и положените усилия от екипа на Българска асоциация за алтернативен туризъм за разработването на проект на Национален велосипеден план за периода 2022-2027 г. Тя отчете и приноса на членовете на Междуведомствената работна група, която включва представители на заинтересованите от развитието на велосипедизма у нас страни.

Проектът „Дунавски велосипедни планове“ е важен за България от гледна точка на сътрудничеството, обмяната на опит и съществуващите „добри практики” на отделните страни от Дунавския регион. Всичко това допринася за развитие на велосипедните политики на национално ниво и улеснява разработването на Националния велосипеден план. Чрез проекта се повишава информираността на заинтересованите страни за нуждите на велосипедистите, увеличава се техният капацитет за насърчаване на колоезденето и велосипедния туризъм и се популяризират веломаршрутите в целия Дунавски регион.

„Новите потребности на съвременния човек и общество, развитието на велосипедния туризъм в Европа и все по-големият интерес към този вид пътуване налагат адаптирането на национални, регионални и местни политики“, заяви още в приветствието си заместник-министър Георгиева. По думите й колоезденето и туризмът са печеливша комбинация и техните ползи са безспорни за постигане на по-общи цели, свързани с устойчив транспорт и устойчива мобилност, устойчив туризъм, декарбонизация, борба с климатичните промени и адаптация към тях.

За да постигнем целите си, коментира заместник-министър Георгиева, са нужни не само средства, но и вероятно законови и административни реформи: „Изразявам позицията на Министерство на туризма, че в рамките на нашите компетенции ние ще продължим да участваме активно за приемането и реализацията на Националния велосипеден план и се надяваме заедно да постигнем поставените цели“, завърши заместник-министърът.

Конференцията в рамките на днешния ден представя постиженията и амбициите за развитие на колоезденето в няколко основни направления - национална мрежа от велосипедни маршрути, политика и постижения на общини, маршрути и трансгранично сътрудничество, организиране на велосипедни събития и пътувания за чужденци, граждански инициативи и велосипедна икономика.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати