Анализи Хотели

Еврокомисията готви нови регулации за Airbnb и други платформи

   
Еврокомисията готви нови регулации за Airbnb и други платформи

Европейската комисия обмисля да предложи нови регулации за платформата "Еърбиенби" (Airbnb), както и за други подобни компании за краткосрочно отдаване под наем на жилища, казаха източници, запознати с въпроса пред Ройтерс.

Съгласно проектозакона, тези компании ще трябва да предоставят данни за броя на потребителите си, и техните нощувки в съответната европейска държава, добавиха източниците. Според един от тях данните ще се съхраняват в единна цифрова платформа, достъпна за всички национални органи в Европейския съюз.

Предложението, което Комисията ще обяви през следващата седмица, е усилие за уеднаквяване на различните национални закони на 27-те страни членки, регулиращи "Еърбиенби" и други фирми от бранша.

От дигиталната платформа не отговориха на запитване за коментар на Ройтерс.

Проектоправилата са подобни на споразумението за споделяне на данни между "Еърбиенби" и статистическата служба Евростат, подписано преди две години. То позволява на националните служби да имат достъп до тримесечни данни за броя на хората, използващи платформата и броя на резервираните нощувки чрез нея.

Властите в Амстердам, Ню Йорк, Париж и други популярни сред туристите градове обвиниха "Еърбиенби" за влошаването на недостига на жилища в техните градове, принудил жители с по-ниски доходи да напуснат.

По-малките градове и тези в провинцията обаче са по-гостоприемни, надявайки се да привлекат повече туристи. Предложеният закон на ЕС има за цел да балансира интересите и на двете страни.

През последните години "Еърбиенби се опита да отговори на тези критики, като ограничи броя на дните в годината, през които жилищата могат да се отдават под наем в центровете на Париж, Лондон и Амстердам. 

Предложенията на ЕК трябва да бъде обсъдени със страните членки на ЕС, както и с Европейския парламент през идната година, преди да бъдат приети като закон. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати