Новини Събития

Най-големият изкуствен плаж в Европа отваря врати през 2023 г.

   
Най-големият изкуствен плаж в Европа отваря врати през 2023 г.

Достъпът до морето не е привилегия на всеки. За жителите в западната част на България това е пределно ясно. Всяка година те планират лятната си почивка, размишлявайки върху посоката, към която да поемат - най-често това са изток или юг. Съвсем скоро жителите на Мадрид, който отстои на над 300 км от брегова ивица, ще могат да се насладят на вълнуваща лятна ваканция на “брега” на най-големия изкуствен плаж в Европа. Той ще се намира в Аловера - само на 40 минути път с кола от испанската столица, информира Time Out.

Колко голям ще бъде най-големият изкуствен плаж на Стария континент?

Представете си 15 000 кв. метра, покрити със пясък. Басейнът, който ще има формата на лагуна, ще бъде още по-голям - над 25 000 кв. метра и ще бъде с дълбочина два метра и половина.

Новата европейска атракция ще се нарича Alovera Beach и ще бъде дом на водни пързалки, ветроходни лодки, разнообразно спортно оборудване, много палми и шезлонги. По същество ще наподобява крайбрежен курорт, само на няколкостотин километра от брега.

Създателите на най-големия изкуствен плаж уверяват, че той ще бъде построен по модерна технология. Основно предимство ще бъде, че лагуната ще се пълни само веднъж, за разлика от конвенционалните басейни. Консумацията на вода ще се равнява на годишното потребление на комплекс от 80 жилища. Ще бъде използвана и технология против изпаряване на водата. Няма да има нужда лагуната да се допълва, тъй като водата в нея постоянно ще се възстановява.

Предстои да бъде обявена датата на откриване на Alovera Beach. Отсега знаем, че входната такса стартира от 10 евро.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати