Анализи Новини

Гърция отчете 12.7 млрд. евро приходи от туризъм до август

  07.11.2022 18:38  
Гърция отчете 12.7 млрд. евро приходи от туризъм до август

Приходите от туризъм в Гърция достигнаха 12,7 млрд. евро за осемте месеца на годината. Така страната се доближава до резултата от върховата 2019 г., отбеляза заместник-министърът на туризма София Захараки, цитирана от Greek Travel Pages. Тя подчерта, че доброто представяне на сектора е във време на значителни предизвикателства, включително енергийната криза и инфлационния натиск.

Тази година Гърция отбеляза динамично възстановяване на индустрията с ръст на входящи пътувания от 121,8% през януари-август 2022 г. спрямо същия период на 2021 г., генерирайки 12,71 млрд. евро приходи – увеличение с 92,1%, по данни на Bank of Greece, писа в. "Български новини".

Захараки подчерта, че сега е подходящият момент гръцкият туризъм да навлезе в новата ера, като се възползва от широкия набор от финансови инструменти, предвид отварянето на търгове за важни туристически проекти, като модернизирането на пристанищата, създаването на паркове за гмуркане, развитието на СПА и гастрономическия туризъм и цифровизацията на услугите.

Иновациите, устойчивостта и цифровите услуги са фактори, които влияят върху решенията на пътниците, изтъкна Захараки. Тя добави, че страната прави крачки в устойчивостта и осъзнаването на значението на опазването на околната среда. В тази насока е създаването на Средиземноморската обсерватория за крайбрежен и морски туризъм сътрудничество със  Световната организация по туризъм (UNWTO). Това е първата изследователска станция, посветена на измерването на устойчивото крайбрежно и морско развитие в Средиземно море.

„Наше задължение е да предоставим възможности, така че заедно с местните власти да развием необходимата инфраструктура, което е гаранция за всеки регион, че ще увеличи дела си в туристическия продукт“, заключи заместник-министърът.