Хотели

Хотелите вдигат цените с поне 20% тази зима

  08.11.2022 16:57  
Хотелите вдигат цените с поне 20% тази зима

С около 20% по-скъпа ще излезе нощувката в хотел през зимната ваканция. Ръстът на цените ще засегне не само традиционните почивки в ски курортите, а също и балнео и спа хотелите, както и градските хотели, които предлагат културен туризъм, а също и къщите за гости.

Това показват наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма. "Увеличението варира между 11 и 30% и зависи от типа хотел, категоризацията, местоположението, дали е целогодишен или сезонен, дали се пълни само в уикенда", коментира пред Bloomberg ТВ Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма. 

Хотелиерите вдигат цените заради по-големите разходи за отопление и консумативи. За да може новите цени да са по-поносими, масово от офертите в зимните курорти са извадени различни екстри, които доскоро са били част от пакета. Наред с нощувката се предлага само закуска, докато предни години по-често се срещаха оферти "ол инклузив" или полупансион - закуска и вечеря. Така с допълнителните разходи за изхранване почивката тази зима ще се окаже много по-скъпа от миналата година.

Въпреки това туристическият бранш очаква сезонът тази зима да е по-силен от миналогодишния, който беше изключително добър, но все още сме далеч от рекордните нива през 2019 г., посочи Занков.

За Новогодишните празници също се отчита голям интерес. Голяма част от хотелските бази вече имали доста силна заетост - около 50-60% до момента. А къщите за гости в планинските курорти, които са предпочитани, вече са пълни. Има и доста резервации за новогодишните празници от чуждестранни туристи - основно от съседни страни като Гърция, Румъния и Сърбия, а също и от други държави, с които имаме удобни самолетни връзки.

Средната цена на офертата за семеен хотел с две нощувки, новогодишна вечеря, празнична програма и закуски е около 230-240 лева на човек, са наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма. В по-луксозните хотели с богата музикална програма цените са по-високи. Там само новогодишната вечеря може да бъде на такава цена.

Занков коментира и шокиращите цени за новогодишни куверти в някои хотели във Велинград, като например случая с хотел, продаващ новогодишен пакет за 11 000 лева: "Това е комплимент за този хотелиер. Моите адмирации за тези, които могат да продават на такива цени", каза той.

Експертът посочи, че въпросният хотел е успял да разпродаде всички свои стаи за Новогодишните празници. "Става дума за висококачествен туристически продукт, който е доказал, че има цена, която може да защити", заяви Занков. Както се уточни, въпросната цена в спа хотелът всъщност е за четири нощувки в президентския апартамент, в който може да се настанят шест души, с ползване на СПА центъра, плюс закуски и вечери. Във въпросния петзвезден хотел най-евтиният пакет за двама души за три нощувки по Нова година е над 3000 лв.

Що се отнася до изходящия туризъм, най-много българи ще празнуват Нова година в европейските столици, а също и в Турция (по-специално Истанбул), Гърция и Сърбия. В съседите посрещането на Новата година излиза по-евтино, отколкото в някои наши СПА хотели.

Има и огромен брой чартърни програми на добри цени за Египет, Тунис, Мароко и Йордания за 6-7 нощувки. За по-високо платежоспособните български туристи популярни дестинации са Доминикана, Сейшели, Малдиви, Лапландия, Тайланд и Бали. За тези дестинации цените за 7-дневни новогодишните пакети започват от 4500 лв.