Новини Турагенции

България ще направи роуд шоу за реклама на туризма във Великобритания

   
България ще направи роуд шоу за реклама на туризма във Великобритания
Министърът на туризма Илин Димитров ще прави роуд шоу и във Великобритания, след Полша и Германия
  Мирослав Иванов

Министерството на туризма ще организира в началото на следващата година роуд шоу във Великобритания, с което ще рекламира българския туризъм. Това обяви за TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор на туроператора Balkan Holidays UK, след проведена среща със служебния министър на туризма Илин Димитров по време на международното туристическо изложение WTM, което приключва днес в Лондон. 

Роуд шоуто ще се проведе в най-големите британски градове, като вероятно ще бъде през февруари. Срещите ще бъдат между бизнеса от двете страни. На тях ще бъде презентирана България още пред британски журналисти и инфлуенсъри. 

Стоянов обясни, че през януари и февруари трябва да бъде направена мощна реклама на летния сезон във Великобритания. Тогава е най-сериозният период за ранни записвания на британците за лятото. "След Нова година започват да мислят за пътуванията си през лятото", подчерта той.

Записванията на британците за ски ваканции в България през предстоящия зимен сезон бележат ръст от 15% спрямо миналата година, обяви Александър Стоянов. Великобритания е най-големият пазар за зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово. "Надяваме се високата инфлация, очакваната световна рецесия, нова Ковид вълна и войната в Украйна да бъдат овладяни, защото в противен случай ще се отразят на зимния сезон", каза той. Според него от тези фактори ще зависят пътуванията през зимния сезон. 

„На база на миналия сезон, който беше феноменален, сега имаме почти 15% повече резервации“, каза Александър Стоянов. Първите чартъри от Великобритания за зимния сезон се очакват за Коледа, на 26 декември 2022 г. Групите ще посрещат Нова година у нас. Планирани са полети от Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Бирмингам, Бристол, Ийст Мидландс и др. Чартърната програма ще продължи до края на март 2023 г. 

Другият голям туроператор - Crystal Ski Holidays (част от TUI UK), също стартира програмите си до България. Ръстове отчитат още от Iski Holidays, SNO ski holidays, Loveholidays и Penguin travel. По-малките туристически компании правят пакети с полети по редовните линии на Ryanair, Wizz Air, EasyJet, British Airways и „България Еър“. 

Александър Стоянов съобщи още, че са започнали записванията за България за летния сезон през 2023 г. Първоначалните индикации според него са добри на британския пазар, който може да се възстанови изцяло догодина и дори да реализира ръст. Balkan Holidays UK води най-много туристи от Великобритания у нас. Другите два големи туроператора TUI UK и Jet2Holidays също обявиха добри прогнози за летния сезон.

Обединеното Кралство е и третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас. 

Мирослав Иванов, Лондон



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати