Анализи Новини

Чужденци се жалват от информационните центрове в София

   
Чужденци се жалват от информационните центрове в София

Туристическите информационни центрове в столицата не спазват работното си време. Това сигнализираха чужденци до Bulgaria ON AIR.

Испанецът Игнатио е студент у нас. Когато пътува, винаги посещава туристическите центрове, защото смята, че точно там могат да му дадат полезни съвети. Днес обаче не успя да се възползва от тази услуга.

"В момента центърът не работи, защото персоналът е в обедна почивка. Написано е на малка бележка, че един час няма да работи и трябва да чакаме. Ще разгледаме София и ще се върнем отново. Надявахме се да получим информация за забележителностите и как да се придвижваме в града. Търсих другите центрове, но не ги намерих, нито приятелите ми успяха, затова дойдох тук", сподели Игнатио.

Въпреки че на сайта и на табелата за работно време не е упомената обедна почивка, намираме бележка, написана с химикал и центърът не работи.

Оказва се, че в центъра работи само един човек. От Столичната община обясниха, че вчера по изключение центърът в подлеза на Софийския университет не е работил.

"По повод получения сигнал за затворен ТИЦ - София, уточняваме, че на 7.11.2022 г. от 9:30-11:30 ч. служителят е участвал в Консултативен съвет по въпросите на туризма към Столичната община. Туристическите центрове не са спирали да работят присъствено и по време на Ковид  пандемията, като са спазвани всички противоепидемични мерки и изисквания. И през този период са посещавани от туристи", пише в уточнението от общината.

В София има 4 туристически информационни центрове към Столичната община, които по график трябва да работят от понеделник до петък. За уикенд туризма подобна услуга няма.

"Ние имаме туристически гид и сме добре информирани от него какво да разгледаме. Затова не се нуждаем от Туристическия информационен център", сподели Майкъл.

"Не използвам Туристическия център, информирам се от интернет какви са забележителностите и къде да отида. Имам опит, че хората в такива центрове не говорят добре английски", добави Гийом от Франция.

Според туристите е необходима по-добра реклама на града, за да се популяризира в Европа.

"Познанията в Европа за това, което имате тук в София, е много лимитирано, а богатствата, които имате, са несъизмерими", убеден е полякът Майкъл.

"Хората знаят, че Рим е фантастичен, но не знаят, че и София е фантастична. За мен този град е вторият Рим в Европа", не крие възхищението си от столицата ни Ева, която също е от Полша.

А гостите на града казват, че най-голямото богатство на София са хората.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати