Заведения

Captain Cook става звезден Michelin ресторант от 15 до 20 ноември

   
Captain Cook става звезден Michelin ресторант от 15 до 20 ноември

Само за пет вечери носителят на една звезда Michelin ("Мишлен") шеф Силвиан Сендра превзема кухнята на Captain Cook заедно със своя екип. Един от топ готвачите в света на висшата кулинария ще приготви специално за гостите на Captain Cook шестстепенно меню, съставено от най-знаковите ястия в кариерата му.

Кой е шеф Сендра?

Не случайно шеф Сендра печели своята първа звезда "Мишлен" едва на 30 години. По неговите собствени думи освен страст и талант много важна е и традицията - шеф Сендра е родом от Брес и започва кариерата си в Лион, известен като гастрономическата столица на Франция.

Учи висшия кулинарен занаят при Ален Дюкас, на 24 години открива първия си ресторант в Париж, след което се пренася и на космополитната кулинарна сцена в Лондон. Пътува из целия свят, черпи вдъхновение от екзотичните кухни на Азия и Африка, за да достигне до създаването на личния си кулинарен почерк, в основата на който е лионската кухня, обогатена от източни нотки и смелостта да експериментира, но винаги с респект към вкуса и традицията.

Срещата между шеф Сендра и Captain Cook

Шеф Сендра има два собствени ресторанта, което прави гастролите му извън тях строго ограничени - той изключително внимателно подбира местата, в които да представи своите умения.

За да приеме поканата на Captain Cook, лично шеф Сендра и неговият екип правят детайлна предварителна проверка дали ресторантът отговаря на критериите за представяне на неговото "Мишлен" меню.

Кухнята е "сърцето" на всеки ресторант и условията към нея са безкомпромисни - от хигиената и подредбата й, през вида и качеството на уредите за готвене до наличието на специфична посуда и организацията на отделните готварски станции.

Продуктите, с които мястото традиционно работи, са второто изключително условие - освен че ресторантът трябва да гарантира, че ще достави на момента всички пресни продукти и съставки, отговарящи на изискванията за менюто на шеф Сендра, за него е от съществено значение с какви продукти принципно работи Captain Cook извън визитата му: качество, свежест и гаранция за произход са минималните задължителни критерии, които трябва да бъдат покрити.

Залата на ресторанта, интериорът и традиционните клиенти са другите важни изисквания към мястото.

Шеф Сендра идва в Captain Cook с екип от 4-ма су-шефове, които ще отговарят за цялостното приготвяне на шестстепенното меню, но за да бъде всичко перфектно, ще разчита и на екипа на Captain Cook. Затова готвачите заедно със сервитьорите на ресторанта, които ще са отговорни за поднасянето на блюдата, преминават през предварителен изпит и след това през специално обучение на място.

"За нас е голямо признание фактът, че шеф от ранга на Силвиан Сендра одобриCaptain Cook за ресторант, в който да представи своето авторско меню. Ние имаме 20-годишна традиция, богат опит и самочувствие на нашата кулинарна сцена, но срещата с изискванията на световноизвестен шеф е предизвикателство, което поемаме с вълнение и голямо желание. Ще се радваме да споделим с нашите клиенти едно ново и различно изживяване за всички сетива, каквото е представянето на меню със звезда "Мишлен", равна на "Оскар" за нашата професия", коментира шеф Слави Бучков.

Менюто

Шестстепенното меню на шеф Сендра е елегантна и балансирана комбинация от вкусове и дестинации, които се разгръщат постепенно, за да представят в своята цялост неговото разбиране за хармония.
Започвайки с авторска интерпретация на френската традиция, пътешествието продължава с изненадваща комбинация между карфиол и ванилия, преминава през Ривиерата и Нормандия, откъдето са мидите Сен Жак и стридите Жилардьо, продължава на морска тема с лек ливански привкус, отпраща ни към Аржентина и Северна Африка, за да ни върне с десерта обратно на френска територия с провокиращи въображението акценти от Ориента. 

Шестстепенно авторско меню на шеф Силвиан Сендра

Amuse Bouche
- Вариация на равиоли с гъби и поширано яйце
Антре
- Карфиол с течен център от ванилия и пюре от зеленчуци
Предястие
- Карпачо Сен Жак със сорбе от стриди Жилардьо и хайвер от сьомга
Основно рибно ястие
- Шафранова треска с кейл и табуле от Ливан
Основно месно ястие
- Рибай стек Блек Ангъс, гарниран с пюре от две текстури, букет от горски подправки, цвят от див лук и сос от северноафриканско агнешко
Десерт
- Шоколадова пралина с хрупкави палачинкови пури и дуо сладолед от шамфъстък и тахан



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати