Новини Събития

Пафос и Севиля бяха избрани за победители в конкурса Европейски столици на интелигентния туризъм

   
Пафос и Севиля бяха избрани за победители в конкурса Европейски столици на интелигентния туризъм

Кипърският град Пафос и испанският Севиля бяха избрани за победители за 2023 г. в конкурса Европейски столици на интелигентния туризъм на Европейския съюз.

Двете Европейски столици на интелигентния туризъм ще получат подкрепа за популяризирането си, както и специално изградена скулптура, която ще бъде изложена на видно място в двата града през 2023 г.

Освен това Пафос и Севиля ще се включат в разрастващата се мрежа от интелигентни туристически градове в Европа, обменящи опит и най-добри практики.

Същевременно Кран от Словения беше избран за победител в конкурса за Европейска дестинация за отлични постижения за 2023 г. и ще бъде популяризиран като модел за подражание за устойчиви туристически практики в Европа, допълва БТА.

Европейската столица на интелигентния туризъм е инициатива на ЕС, която отличава градовете за новаторския им подход по отношение на достъпност, цифровизация, устойчивост и културно наследство и творчество. По същия начин Европейската дестинация за отлични постижения е инициатива на ЕС, която признава и отличава по-малки дестинации, въвели успешни стратегии за насърчаване на устойчивия туризъм.

В конкурса за 2023 г. кандидати за титлата Европейска столица на интелигентния туризъм бяха 29 града от 13 държави, а 20 дестинации се състезаваха за титлата Европейска дестинация за отлични постижения. Градовете бяха оценявани от жури по три критерия: програмата на града за дейности, които се предвижда да бъдат осъществени през 2023 г., цялостния ангажимент на града да се развива като интелигентна туристическа дестинация и капацитета на града да действа като модел за подражание и да вдъхновява други градове.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати