Новини Събития

Венеция отлага въвеждането на такси за посетителите

   
Венеция отлага въвеждането на такси за посетителите
  Reuters

Венеция отлага плановете за въвеждане на входна такса за посетители, тъй като градският съвет още не е одобрил напълно новата процедура на допуск, съобщи в петък говорител на кмета Луиджи Бруняро, предава Ройтерс. 

Очакваше се от 16 януари туристите, които искат да посетят града, да трябва да резервират предварително визитата си и да плащат между 3 и 10 евро за дневен пропуск.

Въвеждането на таксата е опит на властите да ограничат наплива на туристи и еднодневни посетители, който препълва древния град.

Но говорителят на кмета заяви, че градският съвет все още не е одобрил необходимите разпоредби, което означава, че началната дата ще трябва да бъде променена. Процесът ще отнеме поне шест месеца, добави той.

Планът, обсъден за първи път през 2019 г., първоначално беше отложен заради COVID-19 пандемията, която разгони туристите, пише Ройтерс.

Тази година обаче посетителите отново се изсипаха във Венеция, като прииждащите дневно често надхвърлят броя на живеещите в централната част на Венеция 50 хил. души. Това върна таксата в дневния ред на кмета.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати