Новини Транспорт

Majestic Princess извънредно прекъсна плаването си заради 800 болни от COVID-19

   
Majestic Princess извънредно прекъсна плаването си заради 800 болни от  COVID-19

800 пасажери с Covid-19 слязоха от круизния кораб Majestic Princess, който тази сутрин акостира в Сидни. Той се завърна от 12-дневно плаване до Нова Зеландия, което трябваше да приключи на 13 ноември в Мелбърн.

Около 4600 пътници и екипаж са били на борда на Majestic Princess, акостира на Circular Quay. Вероятно следобед той ще бъде освободен от здравните власти на Нов Южен Уелс (NSW Health) и ще отплава за Мелбърн, пише The Guardian.

Операторът Princess Cruises, дъщерно дружество на Carnival Corporation & plc., заяви, че пасажерите, заразени с вируса, са били изолирани в каютите си и всеки един от пътниците е тестван с бърз антигенен тест в рамките на 24 часа преди пристигането.

Маргьорит Фицджералд, президент на Carnival Australia, отбеляза, че всички случаи са асимптоматични или с леки симптоми и заразените са предупредени да не ползват обществен транспорт. „Планираме от месеци подобни ситуации. Винаги сме знаели, че има риск от заразяване на борда на кораба”, подчерта тя.

Фицджералд категорично отхвърли сравненията между сегашната ситуация и случая от март 2020-а, когато друг круизен кораб на компанията – Ruby Princess, бе принуден да акустира в Сидни, заради 28 смъртни случая и 600 заразени на борда, които предизвикаха специална анкетна комисия на правителството на Нов Южен Уелс и групов иск срещу оператора.

NSW Health оцени като високо нивото на риск от Covid-19 на борда на Majestic Princess и прецени, че корабът не е в състояние да поддържа критични услуги поради недостиг на персонал и ресурси.

Случаят с круизния кораб идва след нарастване на броя на заразените в Австралия през последната седмица в очакване на „Четвърта вълна“, което накара властите в Куинсланд да въведат отново изискването за носене на маски в здравните заведения, на закрито и в обществения транспорт.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати