Новини Хотели

Украинските бежанци остават още 4 месеца в хотелите

  12.11.2022 16:22  
Украинските бежанци остават още 4 месеца в хотелите

Украинските бежанци ще останат още 4 месеца в местата, в които са настанени сега при същите условия. Новопристигналите обаче ще преминават през базата в Елхово, след което ще бъдат разпределяни в държавни бази, в които предстои козметичен ремонт. 

Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БНР. 

"Тези от тях, които установихме при извършената от нас проверка – това са близо 11 000 човека, ще останат на местата, където се намират заедно с техните деца, при същите условия, а останалите, които тепърва идват на територията на страната, ще минат буферно през Елхово, ще престоят там до 30 дни и ще бъдат насочвани към държавните бази, които сме подготвили", каза Иван Демерджиев.

Украинци, настанени след началото на войната в Слънчев бряг, Кранево и Варна протестираха с искания да не бъдат местени в държавни и общински бази след 15 ноември, когато изтича гратисният срок след прекратяването на програмата за настаняването им в хотели по морето и покриването на разходите от страна на държавата и париот ЕС. 

Демерджиев заяви още, че мигрантският натиск по границата спада. Той обясни, че ако при пика опитите за незаконно проникване на територията на страната са били 1600 души на денонощие, сега те са спаднали до 600.