Новини Събития

Разкопките в Татул вече могат да се видят и от птичи поглед

   
Разкопките в Татул вече могат да се видят и от птичи поглед

Проф. Николай Овчаров показва от птичи поглед разкритията от Татул - уникалната раннохристиянска църква и римският храм край легендарното светилище на Орфей.

Както писа БТА, преди броени дни завършиха дългоочакваните археологически проучвания край разкрития в началото на XXI век до момчилградското село Татул, единствен по рода си храм на митичния тракийски герой Орфей.

Изследванията се осъществиха под ръководството на проф. Николай Овчаров от НАИМ-БАН и д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян. "Те са финансирани изцяло от Община Момчилград, която желае да превърне важния обект в основен репер на своята политика за културно-исторически туризъм. Късметът бе с нас и природата ни подари три прекрасни седмици. И резултатите бяха изумителни. След осъщественото заснемане с дрон, те вече могат да бъдат видени и от птичи поглед", разказва проф. Овчаров.

По думите му сравнително кратките разкопки от есента на 2022 г. са се увенчали с изключителен успех. "Действително, на посоченото място бяха разкрити останките на голяма християнска църква. Според намерените материали, тя е построена през V-VI в. и е продължила да съществува през IX-XII в. Сградата впечатлява със значителните си размери, като дължина достига почти 18 м. Това я нарежда по големина в челната тройка на откритите до момента християнски храмове в Източните Родопи", допълва проф. Овчаров.

"Неочаквано се оказа, че църквата е построена върху основите на още по-древна монументална сграда. Днес от нея са оцелели няколко фрагмента от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг, запазен на място на входа. Личат специално издяланите места за бази на колони, които са го оформяли тържествено. Според откритите монети и керамика, тази сграда е построена през III-IV в. и е представлявала голям по-ранен храм", каза още ученият.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати