Анализи Новини

Гробището Пер ла Шез в Париж е известна атракция за туристите

  13.11.2022 12:59  
Гробището Пер ла Шез в Париж е известна атракция за туристите

Екскурзия до Париж значи много неща, но едва ли първото място за посещение е... гробище. За някои хора обаче именно това е забележителността, която искат да видят. По-точно – за около 3 млн. души всяка година. Толкова са посетителите на най-известното гробище във френската столица. Това значи, че дневно оттам минават по над 8 хил. туристи. 

Разбира се, това е прекалено опростена сметка. Нищо в тази история не е толкова лесно за разбиране. А „Пер ла Шез“ не е просто гробище. 

Най-известният гробищен парк в Париж, а може би и в света, заработва през 1804 г. Това са бурни години за Франция. Наполеон I тъкмо е провъзгласен за император, а армията му помита всички по бойните полета на Европа.

Поражението в Русия е още далече, а някогашният офицер и настоящ монарх е на върха на славата си. Наред с това населението на града се е увеличило и неизбежно се появява проблемът с все по-малкото парцели за погребения. Така се налага създаването на нов парк. По онова време парцелът се намира извън града и парижани отначало не са особено ентусиазирани. През годините обаче ситуацията се променя. 

В днешно време там са погребани стотици хиляди покойници, а част от тях продължават да привличат милиони туристи. Там почиват музиканти, писатели, военни, политици, художници, актьори. Сред по-известните са Оскар Уайлд, Фредерик Шопен, Едит Пиаф, Джим Морисън, Оноре дьо Балзак, Марсел Пруст и много други. 

„Пер ла Шез“ се управлява от куратор. Сегашният се казва Беноа Гало. Той поема поста през 2018 г. За 41-годишния Гало това е някак естествена стъпка, имайки предвид, че произожда от семейство с каменоделски бизнес, които произвеждат надгробни камъни от десетилетия, пише The Guardian. 

Преди две години Гало решава да напише книга за гробищния парк. В нея разказва или по-скоро разбива някои от най-популярните митове. Той обръща внимание на една от историите. Както през целия си живот, писателят Оскар Уайлд успява да предизвиква скандал и след смъртта си. Девет години след като умира в Париж, останките му са преместени от друго гробище в „Пер ла Шез“. Тогава е взето решение и за изграждане на надгробрен паметник. Задачата е възложена на младия американски скулптор Джейкъб Ъпстейн. Съзнавайки важността й, той дълго време не мисли какво точно да сътвори.

Накрая, след четири години работа, представя направеното – статуя на гол ангел с украса с асирийски мотиви на главата. Скулпурата обаче скандализра с тестисите си. Дебатите продължават десетилиетия, докато през 60-те години някой отчупва тази част от надгробния камък и тя изчезва завинаги. Градската легенда обаче твърди, че служителите на гробищната администрация ползвали тестисите като преспапие.  

„Когато поех поста, разбира се, изследвах въпроса с тази т.нар. кастрация. Не открих и следа от тази реликва“, казва Галот. 

Като управляващ парка обаче той има далеч по-важни задачи от търсенето на отчупени тестиси. Основните проблеми са свързани с организацията, казва той. Все пак никой, чийто близък е починал наскоро, не би искал да се сблъска с тълпа шумни и снимащи туристи, докато го изпраща в последния му път. 

„Става дума за деликатен баланс и е важно всички да разберат, че „Пер ла Шез“ е на първо място гробище, а не увеселителен парк“, казва той. 

Заради туристите през годините се появяват доста неочаквани проблеми. Например почитателите на Уайлд започват да оставят целувки с червило по паметника му. Така към скандала със статуята се добавя и друго – оказва се, че материалите, от които са направени червилата, рушат камъка. И управата на гробищния парк се принуждава да покрие паметника със стъкло. 

Но целувки се оставят не само при Уайлд. Надгробният камък на вокалиста на The Doors Джим Морисън е целуван, рисуван, драскан, краден неколкократно. През годините е променян след многократни кражби на различни детайли, вероятно от фенове, които искат да занесат част от него у дома си. И до днес онлайн могат да се открият интересни заглавия от типа: „Как да посетим гроба на Джим Морисън. Но с уважение“. 

Пак заради туристите се разивива и бинесът – запознати с гробищния парк предлагат услуги като гидове срещу заплащане, продават се сувенири – чаши, тениски и т.н. 

Извън проблема с прекомерната посещаемост не по предназначение остава интересната подробност, че „Пер ла Шез“ всъщност е най-големият парижки парк. И съответно – най-голямото зелено пространство във френската столица. Освен това там могат да се видят архитектурни и скулптурни шедьоври. 

А за управата му остава сложната задача – как направят така, че траурната и туристическата процесии да минават по различни алеи и да не се сблъскват.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати