Новини Събития

Първият столичен планетариум е вече факт

   
Първият столичен планетариум е вече факт

На 25 ноември пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала" в София с официална церемония ще бъде открит първият в столицата планетариум – с диаметър на купола 5 м, височина 4,6 м и капацитет на посещения - до 15 души. Той вече е изграден на мястото си, осигурено с подкрепата на Столична община, и привлича вниманието на всеки минаващ наоколо, съобщава БТА.

На 26 ноември софийският планетариум ще отвори врати и за най-нетърпеливите си първи посетители. Довършителните работи по привеждането на съоръжението в готовност вървят с пълна сила и в почивните дни.

Планетариумът е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, с който екипът им спечели наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол - Знание“. За две години екипът на „Фотоника“ – авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и напълно доброволчески труд успява да превърне проекта в реалност.

Конструкцията на планетариума е разработена от авиционните инженери Недислав Веселинов и Янислав Мирков. Производственият процес по изработката на планетариума е извършен в авио-работилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Планетариумът е произведен по авиационна технология с използване на композитни материали.

Работното му време ще бъде от 11:00 на обяд до късно вечерта, на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита. Тъй като проектът е частично финансиран чрез дарителска кампания създателите предвиждат да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Досега София беше единствената европейска столица без планетариум.

Главните конструктори на планетариума - Недислав Веселинов и Янислав Мирков са завършили специалност „Самолетостроене“ в Московския авиационен институт (през 2017 Веселинов и през 2021 Мирков). Двамата са работили като инженер-проектанти в руското самолетостроене, а след това в български и международни компании. Те, заедно с колегата си Явор Григоров са разработили първите два български авиационни симулатора – военния „Фотоника“ MAS G1 и гражданския „Фотоника“ СAS C172.

Младият оперативен директор на „Фотоника“ – Апостол Спасов е на 19 години и е първа година студент в Софийския университет. През последните две години той е отговорен за финансовото и организационно обезпечение на проектите и за комуникацията с държавни и частни институции на конструкторското бюро. Той и 38-годишният докторант по геополитика Крум Каишев активно се включват в техническите дейности по създаването на високотехнологичните изделия.

През 2020 г. в началото на КОВИД пандемията, екипът на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ изработва и дарява на най-големите български болници 5 000 защитни шлема. „Както е казал американският поет Робърт Уорън: „Ти си длъжен да правиш добро от злото, защото то няма от какво друго да бъде направено“, отбеляза тогава Недислав Веселинов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати