Турагенции

Естония е една от най-интересните държави в Европа

   
Естония е една от най-интересните държави в Европа

Столицата на Естония Талин носи гордо титлата Европейска Зелена столица за 2023, но какво всъщност знаем за държавата? Прибалтийската страна сякаш не е популярна дестинация сред българите, но Trip Dir ни запознава с интересни факти за нея. Знаете ли например, че в Естония има пети сезон? Но как изобщо изглежда той и как се вписва в годината? Как се е стигнало до това Естония да има един от най-наклонените градове в света - съперничещ дори на Пиза? За да разберете повече за Естония, добавете я в списъка ви с бъдещи пътувания. А ние ви представяме някои от най-странните и прекрасни факти за тази любима европейска загадка.

Най-дигиталното общество в света

Естония е същински рай за дигитални номади и ценители на новите технологии. Тук се създават повече стартъп компании на глава от населението, отколкото в Силициевата долина. Затова не е изненадващо, че Wired обяви Естония за най-развитото в дигитално отношение общество в света.

Всъщност Естония е отличена и с една от най-добрите интернет връзки в света, което я прави отлично място за дистанционна работа. С програмата за електронно пребиваване на страната дигиталните номади могат да получат издадена от правителството цифрова идентичност и да получат достъп до услугите и бизнес средата в Естония. Ако искате да се отдалечите от обичайното за известно време, но все пак искате да останете свързани, Естония е вашата дестинация.

В Естония има повече от 2000 острова, които можете да посетите

Свързана с Балтийско море на север и на запад, Естония приютява безброй острови, всеки от които има свой собствен чар и характеристики. Една от най-интригуващите островни общности е тази на Кихну, само на кратко пътуване с ферибот от Пярну. Дом на моряци и рибари, чиито жители са посветили живота си на безкрайната водна шир. Мъжете прекарват голяма част от времето си в морето и затова жените управляват острова. Матриархатът е високо ценен и уважаван.

Внимавайте за мечки

За мнозина от нас мисълта, че се намираме в близост до диви мечки, е плашеща, макар и истински вълнуваща. За жителите на Естония, където популацията на този вид е най-голяма в цяла Европа, мечките са част от живота, като през пролетта и лятото често се срещат майки-мечки и техните малки.

Прекрасна кухня на прага на дома

Срещата с естонската хранителна култура е не по-малко впечатляваща. Благодарение на богатата дива природа, която буквално се намира на прага на естонската кухня, "ловът" на храна е често срещано явление за елитните ресторанти, но и за домашната кухня. За всички запалени кулинари има много туристически обиколки, водени от опитни и необичайни гидове. Те ще споделят местната мъдрост, ще ви съветват къде да намерите най-добрите деликатеси, какво да събирате и как да съхранявате продуктите през зимата.

Кой е петият сезон на Естония?

Между зимата и пролетта в Естония има влажен сезон, като никой друг. Със значителното покачване на нивото на водата при разтопяването на снега, сезонът се характеризира с наводнения. Жителите не са разтревожени, а подготвени - използват лодки и канута като транспортно средство. Посетителите също могат да се насладят на този феномен с лодка в националния парк Соомаа. Забележително явление в този странен допълнителен сезон може да се види в кладенеца на вещицата Тухала в екологичния резерват Набала-Тухала. Всяка година дълбокият 2,4 м кладенец прелива, създавайки огромен поток от 100 литра в секунда, който оставя жителите хипнотизирани.

Наклонената кула в Тарту

Музеят на изкуствата в Тарту е разположен в наклонена къща. Построена през 1793 г. във втория по големина град в Естония и първоначално принадлежала на благородническо семейство, сградата бавно започва да потъва. За щастие, след мащабен проект за реставрация, сградата престава да се руши и се превръща в дом на впечатляващата колекция от произведения на изкуството в Тарту. За да подсилят архитектурния ефект на града, в Тарту са изградили и обърната къща.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати