Хотели

Турция е посрещнала рекорден брой туристи от Израел

   
Турция е посрещнала рекорден брой туристи от Израел

По данни на турското министерство на културата и туризма 631 669 граждани от Израел са посетили Турция в периода януари-септември тази година. Това е пет и половина пъти повече (448 процента) в сравнение с предходната година и се отчита като рекорд в туристическия обмен с Израел от 2019 година насам, предава БТА.

Морски ваканции, почивки, релакс в спа центровете и туристически турове из страната са предпочитаните възможности за отдих от израелските туристи, коментират експерти в туризма.

Турските сериали, които са на първо място по гледаемост в Израел, стоят в основата на засиления интерес, казват туроператори.

“Нашите израелски клиенти се запознават предварително с Турция от сериалите и идват тук с нагласата да видят и опознаят на живо онова, което са видели на екрана”, разказа гидът Мерт Саваш.

По думите му екскурзоводите общуват с израелските туристи на английски език, но в последно време се подготвят и гидове, които говорят иврит.

Пластичната и естетичната хирургия, която през последните години се развива бурно в Турция, също е предпочитан адрес за израелците.

“Жените предпочитат да си правят естетични операции за разкрасяване и подмладяване, а мъжете си присаждат коса”, разказва д-р Гюлгюн Бешир.

По думите й към денталната медицина също се проявява засилен интерес.

Поради обезценяването на турската лира процедурите в Турция са по-изгодни. Много израелци идват и за шопинг в страната.

След отмяната на ограниченията за КОВИД-19 Турските авиолинии увеличиха броя на полетите до Израел. До края на зимния сезон през март 2023 година Търкиш еърлайнс ще изпълняват 58 полета седмично от международното летище Истанбул и 17 полета седмично от второто летище на Истанбул - Сабиха Гьокчен. Предвижда се през летния сезон да започнат и полети между Тел Авив и Анталия.

Посещенията на израелците към Турция се активизираха след взаимните стъпки, които бяха направени от Анкара и Тел Авив за нормализиране на отношенията след един доста дълъг (над 10-годишен) период на застой.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати