Анализи Новини

Илин Димитров е притеснен за имиджа на България при изваждането на Несебър от ЮНЕСКО

  14.11.2022 09:49  
Илин Димитров е притеснен за имиджа на България при изваждането на Несебър от ЮНЕСКО
Мерки за Стария Несебър не са взети още от 2009 г.
  Министерство на туризма

Служебният министър на туризма Илин Димитров е силно притеснен за имиджа на туризма и на България от заплахата Старият Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. „Изваждането на града ще има негативен отзвук за туризма ни в цял свят“, заяви пред TravelNews Димитров. Той е разговарял вече с общински съветници в Несебър, които са и хотелиери в региона, да предприемат мерки във връзка с препоръките на ЮНЕСКО. Старият Несебър е единственият град у нас в списъка за световно културно наследство. Ако не бъдат приети препоръките на ЮНЕСКО за опазване и управление, той може да изгуби статута си.

„Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство“, предупреди преди седмица служебният министър на културата Велислав Минеков. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град.

 „Основно е планът за опазване и управление на Несебър, защото от 2009 година такъв няма и нещата са критични. Възможно е в много скоро време Несебър да се определи като т.нар. Застрашен статут, а след това да ни извадят изобщо от списъка на световното културно наследство, което би било ужасяващ факт. Не е свързано само с чувството на срам, а щетите ще бъдат огромни. Ще доведе до икономически щети за туризма и невъзможност за съдействие от страна на ЮНЕСКО“, заяви Минеков.

На първо място трябва да се съобразим с българския Закон за културното наследство, но дори това не го правим. Има наставления на ЮНЕСКО, които въобще не са погледнати. Това е серия от проблеми, дори има незаконно строителство. През 2013 година сме имали един план, който е бил в добро състояние, но, за съжаление, отново е бил оставен настрана и са започнали корекции, които продължават до ден днешен, обясни министър Минеков.

 „Вече 15 години с колегите от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички препоръки, всички изисквания на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено относно съхранение и консервация на паметниците, го изпълняваме с огромна отговорност. Трябва да отговорим на всички тези предписания, за да може да запазим Несебър сред градовете на световното културно наследство“, коментира кметът на Несебър Николай Димитров.

„В началото ми беше много трудно да говоря на тази тема, но искам да благодаря на всички наши съграждани, защото те разбраха, каква е ползата да се продължава този статут и ние сме взели решение и сме премахнали алейната търговия по улиците“, заяви кметът Димитров. Длъжни сме да започнем да работим съвместно всички институции, държавни и общински, за да може да се справим и да защитим както България, така и името на Несебър в списъка на градовете на Световното културно наследство“, подчерта Николай Димитров.

Акваторията на стария град на Несебър също е изрично включена и е била мотив за ЮНЕСКО за обявяването на града за световно културно наследство. „Причината е добре запазеният морски ландшафт на града и многото археологически обекти на сушата и под вода. Значителна част от античния и средновековен град е под вода и ако и не 1/3 от вековния град“, каза директорът на Центъра по подводна археология в Несебър Найден Прахов.

„Хора със специални интереси са решили да разширяват търговското и рибарско пристанище и са използвали някакви огромни буни от бетон, които са спуснали върху археологията, която не е проучена, и как ще бъде лекувано това място не е ясно“, заяви служебният културен министър. Според него в  момента цялото министерство работи, като се надява до 2-3 месеца този план да го има и да бъде изпратен в ЮНЕСКО за одобрение.

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати