Новини Транспорт

Германия запазва маските за дълги пътувания

  15.11.2022 11:41  
Германия запазва маските за дълги пътувания

Германското федерално правителство не планира да отменя мерките, съгласно които пътниците в автобусите и влаковете за дълги разстояния са задължени да носят маски, каза говорителка на здравното министерство, цитирана от ДПА. Решението е взето и одобрено от управляващата коалиция, допълни тя.

Шестнайсетте германски провинции могат да решават самостоятелно дали да наложат изискването за носене на маски в регионалния обществен транспорт, докато федералното правителство е отговорно за пътуванията на дълги разстояния. Настоящият федерален закон изисква при пътуване на дълги разстояния да се използват маски тип FFP2.

"Маските показаха своята ефективност за предпазване от инфекция. Би трябвало вече да сме научили това в третата година от пандемията", каза говорителката на здравното министерство. "Отменянето на тази мярка при ситуации, в които има струпвания на хора, би било безотговорно", допълни тя и отбеляза, че досега през зимните месеци е имало тенденция за повишаване на случаите на зараза с коронавируса.