Анализи Новини

Великобритания ще въвежда пръстови отпечатъци за влизане в страната

   
Великобритания ще въвежда пръстови отпечатъци за влизане в страната

Гражданите на ЕС ще трябва да предоставят биометрични данни, за да влязат в Обединеното кралство, включително в Северна Ирландия, потвърди министърът на миграцията на Обединеното кралство Робърт Дженрик. Този ход ще бъде въведен в рамките на спорния Закон за гражданството, който трябва да влезе в сила през следващата година.

Кой ще трябва да предостави биометрични данни, за да посети Обединеното кралство?

Пътуващите от ЕС ще трябва да предоставят своите пръстови отпечатъци и биометрични данни като част от процеса на кандидатстване за електронно разрешение за пътуване (ЕТА) за влизане в Обединеното кралство.

Ирландските граждани ще бъдат освободени от това изискване, тъй като Ирландия има отворени граници с Обединеното кралство по силата на споразумението за общо пространство за пътуване.

Дженрик потвърди плановете в писмен отговор на въпрос на депутата от Алианса Стивън Фари.

"Схемата за ЕТА ще се прилага за лицата, които посещават Обединеното кралство или преминават транзитно през него и които не се нуждаят от виза за краткосрочен престой или нямат друг имиграционен статут преди пътуването", каза той.

Първоначално кандидатите ще трябва да предоставят само биометрични данни, "докато не се появи технологично решение, което ще им позволи самостоятелно да качват пръстови отпечатъци с необходимото качество".

Не се планира да се изисква от кандидатите да посещават визов център, за да дадат пръстовите си отпечатъци, добави той. Фари направи изявление в отговор, в което се казва: "От Брекзит насам правителството на Обединеното кралство с гордост преследва безразсъдна, антиимиграционна програма и това изискване за ЕТА е политическо решение, което може и трябва да бъде коригирано."

Кога Обединеното кралство ще въведе ЕТА?

Като част от плана за трансформиране на Граничните сили на Обединеното кралство, Министерството на вътрешните работи възнамерява да въведе схема за "разрешение за пътуване" от 2023 г. Всеки, който желае да посети Обединеното кралство, ще се нуждае от разрешение преди да пътува под формата на ЕТА.

Правителството на Обединеното кралство ще започне да въвежда системата за ЕТА от януари 2023 г. и се очаква тя да бъде напълно функционална до края на 2024 г.

Как ще се отрази това на туризма?

Посетителите от ЕС в Ирландия все още ще могат да пътуват до страната, както и сега, съгласно правилата на ЕС за свободно движение. Това няма да се промени.

Ако обаче сте в Дъблин и искате да пътувате до Белфаст, ще се сблъскате с проблем. Необходимо е да кандидатствате за ЕТА и да предоставите биометричните си данни, за да преминете от Република Ирландия в Северна Ирландия като гражданин на ЕС, който не е ирландец.

Съществуват опасения, че това ще се отрази негативно на туризма в страната. През 2019 г. Северна Ирландия е посрещнала 2,245 млн. чуждестранни посетители. По оценки на Tourism Ireland тези туристи са похарчили 589 млн. паунда (672 млн. евро), като са подкрепили около 71 000 работни места.

Миналата седмица община в Северна Ирландия прие предложение за отхвърляне на електронната граница на Северна Ирландия поради опасения от "саботаж на туризма".

"Всяка година Северът се посещава от половин милион туристи и с този законопроект може да се стигне до загуба на над 100 млн. паунда (114 млн. евро) годишно в туризма, което е невероятна сума пари", заяви Деклан МакАтър.

В районите в близост до границата в Републиката живеят много граждани на ЕС, които не са ирландци и които ще бъдат засегнати. "Хората пресичат ирландската граница, за да пазаруват, да се срещнат с приятели, да посетят училище, църква или спортни игри. Това включва и граждани на ЕС, които не са ирландци", казва пред Euronews професор Кати Хейуърд, старши сътрудник на проекта "Обединеното кралство в променяща се Европа".

"В близко бъдеще тези, които пресичат границата, ще нарушават закона, ако не представят ЕТА, заедно с биометричните си данни, на държавата Великобритания. Това може да ги изправи пред присъда от четири години затвор, ако бъдат заловени." Все още не е ясно как ще се контролира новата процедура, тъй като границата на остров Ирландия би била в разрез със Споразумението от Разпети петък. Хейуърд определя плановете като "неприложими", но казва: "Да бъдеш "хванат" може да се случи по невнимание, например ако човек попадне в болница за спешно лечение или като участник в автомобилна катастрофа."



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати