Новини Турагенции

Най-интересните места за посещение в Португалия

   
Най-интересните места за посещение в Португалия

По-рано през годината Португалия обра отличията на тазгодишните World Travel Awards, като страната и нейни забележителности бяха класирани на първо място в различни направления, в това число и в категорията "Водеща европейска дестинация". 

Азорските острови грабнаха награда за дестинация за приключенски туризъм. Алгарве беше определена за „Водеща плажна дестинация в Европа“, а Порто се окичи с титлата „Водеща градска дестинация в Европа“. Лисабон пък грабна наградата за водеща круизна дестинация на Стария континент. 

Ето и някои от най-вълнуващите места, които можете да посетите в най-западната част от Европа, според туроператора "Елфи турс": 

Лисабон 

Pixabay.com

Най-доброто място, от което можете да започнете, е столицата на страната Лисабон. Това, без съмнение, е един от най-пленяващите градове в Европа. Регионът представлява смесица от открити площади, впечатляващи катедрали и малки кафенета. 

Освен това ще се влюбите в града заради гостоприемните и дружелюбни жители, цветните сгради и слънчевото време. Лисабон може да се похвали с едни от най-впечатляващите нощни заведения в Европа, както и с причудливи заспали улички, които оживяват нощем.

Независимо дали предпочитате коктейлите, обикалянето на баровете или танците, градът предлага по нещо за всеки. Столицата на Португалия също така дава чудесна възможност да опитате най-интересните деликатеси от цялата страна.

Порто 

Pixabay.com

Порто е вторият най-голям град в страната след Лисабон и е родното място на едноименното вино „Порто“ (портвайн). Живописният град се намира на брегoвете на река Дуеро и има богата история.

Въпреки че не е много голям, той ще ви впечатли с даденостите си - от Шестте моста до вкусното вино порто, като със сигурност ще искате да се завърнете в него.

Почитателите на книгите ще бъдат очаровани от Livralia Lello - една от най-красивите книжарници в света, която се намира в центъра на града. Архитектурата на населеното място е вдъхновявала големи писатели, като Дж. К. Роулинг, която преди време е живяла в Порто.

Кулата Клеригош разкрива най-добрите гледки в града. Трябва да изкачите 225 стъпала, но гледката след това определено си заслужава.

Ако пък искате да презаредите, едно от най-добрите места за хапване е Café Santiago, а специалитетът на заведението е Francesinha Santiago.

Алгарвe 

Pixabay.com

Португалия е крайбрежна държава с великолепни плажове, а тези в Алгарве ще откраднат сърцето ви. Крайбрежието там е осеяно с епични арки, заливи и пещери, времето е хубаво целогодишно, а мястото е рай за сърфистите. 

Едно от задължителните за посещения места е най-южният град Фару. С калдъръмените си улици центърът създава средновековно усещане, като могат да се видят древни сгради, в това число катедрала от 13-и век, както и неокласическата арка Arco da Vila, и главния площад Ларго де Се, около който има множество ресторанти. 

Назаре 

Pixabay.com

Назаре се намира в историческата провинция Естремадура, област Лейрия. Това е малко градче, известно с огромния прилив и вероятно най-големите вълни в света. 

Водите край Назаре са най-големият тест за всеки сърфист, като привличат професионалисти, които обожават да изпробват уменията си върху чудовищните вълни. Височината им край Назаре често надхвърля 20 метра, а при подходящите условия може да достигне и до 30 метра.

Малкото крайбрежно градче не може да се похвали с толкова забележителности колкото по-популярните градове на страната, но самият пейзаж, културното наследство и чудовищните вълни го правят едно от най-добрите места за посещение в Португалия.

 

 

Наричат това място в Португалия европейската Флорида

Националният парк Пенеда-Гереш

Unsplash.com

Ако обмисляте Португалия като дестинация, вероятно сте се насочили към Порто или Лисабон, но националният парк Пенеда-Гереш е тяхна сериозна конкуренция. 

Живописният парк се намира на границата между Португалия и Испания и е с площ от 7 290 хектара. Той е единственият по рода си в страната, като местната фауна включва диви коне, вълци, елени, язовци и диви свине. 

В същото време, Пенеда-Гереш е дом на много гранитни селца, като Кастро Лаборейро, което се намира на 1000 метра надморска височина. Почитателите на планинските преходи ще харесат района с различни пътеки и места за лагеруване. 

Брага 

Pixabay.com

Брага е един от най-старите градове в Европа и третият най-голям в Португалия. В града има няколко катедрали и църкви, които са строени преди векове. Дори и сред многото подобни структури, Катедралата на Брага не пропуска да удиви посетителите. 

Това е един архитектурен шедьовър, който смесва най-различни стилове, като готически, барок и ренесансови елементи, и напомня на катедралата Нотр Дам в Париж. 

Почитателите на футбола пък може да направят посещение на общинския стадион в града, където мачовете си играе футболен клуб Брага, който е четвъртият най-популярен в страната - след Спортинг Лисабон, Бенфика и Порто. 

Томар 

Unsplash.com

Популярността на красивия град Томар идва от рицарите тамплиери, които се установяват там през 12-и век. 

В града все още могат да се видят останки от онази ера, като Манастира на ордена на Христос, построен с позволението на Алфонсу I - първия крал на Португалия. 

Манастирът е част от културното наследство на ЮНЕСКО и място, което трябва да посетите, ако сте в страната. Той разполага с дълъг близо 6 км акведукт, който отвежда вода към него. Можете да се разходите по него, за да се насладите на гледките. 

Манастирът може да е най-голямата забележителност в този малък град, но красивите павирани улици, историческото усещане и ежегодните културни събития правя Томар едно от най-добрите места за посещения в Португалия.

Синтра 

Pixabay.com

Синтра е бижу, което е част от културното наследство на ЮНЕСКО и привлича туристи от всички части на света. Това е място, за което си заслужава да отделите ден или два, в които да се наслаждавате на гледките.

Градчето се намира близо до Лисабон и е отлична дестинация и за еднодневно посещение. В непосредствена близост до Синтра се намира нос Кабу да Рока, който е най-западната точка на Европа. 

Коимбра 

Pixabay.com

В миналото град Коимбра е бил столица на Португалия. Оттогава са се променили много неща, но той си остава съкровищница на исторически обекти, очарователни градини и университета на Коимбра.

Градът предлага една по-спокойна обстановка без изобилието от възможности, които ще откриете в Лисабон и Порто, но тук можете също толкова добре да изпитате духа на Португалия. 

В Коимбра се намира най-голяма ботаническа градина в Португалия, която датира от 1773 г. и разполага с над 1 200 растителни вида. 

Zoomarine Algarve

Unsplash.com

Ако сте на семейна почивка в Португалия, Zoomarine Algarve трябва да е в списъка ви за посещение. Това е може би най-добрият тематичен увеселителен парк в страната, като предлага най-различни занимания за хора на всякаква възраст. 

Там можете да общувате с делфини, да храните жирафи или да се забавлявате на различните водни пързалки.

Пиратският залив е поредното страхотно място за децата, където можете да видите множество сценки на битки с мечове. След това може да спрете при волиерата, за да разгледате многото тропически птици, които се намират в нея. 

Азорските острови 

Pixabay.com

Азорските острови са идеалната дестинация за любителите на природата, които искат да посетят Португалия. Островният архипелаг се намира на половината разстояние между Америка и Европа с девет уникални острова, всеки от които предлага различни преживявания.

Можете да обикаляте от остров на остров, да изследвате пещери, да разпускате в горещи минерални извори, да плувате с делфини, да гледате китове. 

На остров Терсейра можете да разгледате тунелите от лава в пещерата Грота ду Натал. Единственото друго място, на което може да се намери друга такава пещера, е на 3000 км разстояние - в Исландия.

Обидош 

Pixabay.com

Обидош се намира в регион Оесте и е едно от подходящите местенца за почивка в провинцията. Градчето разполага с непреходна привлекателност заради средновековната обстановка, като замъкът на Обидош е основната атракция. 

Някога там за живеели кралски особи, а сега той е хотел, собственост на държавата. 

Можете да посетите и общинския музей, за да разгледате спомени от Наполеоновите войни, като трябва да се има предвид, че Наполеон Бонапарт претърпява тежки военни загуби близо до това градче.

Традиционният ликьор Ginja de Obidos се предлага в цяла Португалия, но ще сгрешите, ако си тръгнете от този град без да сте го опитали.

Елваш 

Елваш се намира в най-източната част на Португалия, на границата с Испания. В продължение на стотици години градът е в основата на спор между Португалия и съседна Испания. 

В резултат на това страната построява внушителния форт Nossa Senhora da Graca. Мащабите на това съоръжение, изградено през 18-и век във формата на звезда, са трудни за осмисляне. 

Друга забележителност в района е замъкът Castelo de Elvas, който е построен през 6-и век и устоява на много обсади през вековете. 

Фуншал, Мадейра

Pixabay.com

Много почитателите на футбола считат Фуншал за нещо като Мека, предвид факта, че там е роден петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо. 

Освен футбола, има и много други причини Фуншал да бъде посетен, като стария град Zona Velha, който е едно от най-оживените места в центъра на града, където са разположени много от кафенетата и ресторантите. 

Обстановката се пренасища, когато круизните кораби акостират, но градът запазва автентичното местно усещане, което създава. 

Това бижу на остров Мадейра все още набира скорост, но обещава да се превърне в магнит за туристите в бъдеще. 

Евора 

Pixabay.com

Евора е част от културното наследство на ЮНЕСКО от 1986 г. Музейният град има история, която датира от Римската империя и е дом на над 4 000 исторически паметника. 

Интересен факт е, че предишни крале на Португалия превръщат Евора в свой дом през 16-и век, а градът запазва кралския си престиж от миналото. Едно от предимствата на Евора е, че по-голяма част от интересните неща в него са на пешеходно разстояние. 

Районът на Алентехо пък е известен с чудесната си селскостопанска продукция и традиционни деликатеси.  

Мирослав Иванов, Лисабон



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати