Новини Турагенции

Туроператорът Аполо сключи договори за нови речни круизи във Франция и Южна Африка

   
Туроператорът Аполо сключи договори за нови речни круизи във Франция и Южна Африка

Много време речните круизи се приравняваха с морските, но всъщност двата типа пътуване са напълно различни. Докато морският круизен кораб сам по себе си е изпълнен със забавления и весели моменти, то речните круизни кораби са доста по-семпли. На такъв тип екскурзии фокусът е върху дестинациите по маршрута, докато самият кораб е по-скоро като хотел. Предимството на речните кораби е, че за разлика от големите лайнери, всички каюти имат или прозорец, или тераса, което създава много приятно усещане сред гостите. Този тип туризъм е по-скоро за хората, които искат да усетят индивидуално обслужване и да избягат от масовия туристически продукт. 

Речните круизи като цяло са луксозно преживяване, което позволява на пътниците да се запознаят с местната култура по интересен и автентичен начин. От 2010 г. българският туроператор “Аполо” предлага на пазара речни круизи. Павлина Илиева, управител на туроператора, споделя, че “Аполо” е единствената българска фирма, която чартира речни копраби в момента. “Преди COVID ситуацията предлагахме най-различни маршрути, предимно по Рейн. Имаме 3 програми, като всяка от тях се съсредоточава или върху горно, или върху долно, или върху средно течение на реката. Най-дългият ни круиз по Рейн е от Базел, Швейцария до Амстердам, Нидерландия“.

Участъкът между двете държави се нарича Романтичната долина и определено заслужава названието си. Маршрутът предлага спираща дъха гледки, свежа и красива природа и уникални градски забележителности. Рейн минава през някои от най-големите европейски градове и по този начин туристите могат да посетят много различни култури. 

Маршрутите по река Доро в Португалия също са сред най-популярните за “Аполо”. Пътят от Порто до Саламанка следва стъпките на портвайна - традиционното португалско вино. Целта на круиза е да проследи как нещо като виното може да се превърне в туристически продукт. От гледки на безкрайните лозя, през хубава средиземноморска храна, до спиращи дъха забележителности - всичко по маршрута е изпипано до най-малкия детайл. “Наистина е интересно да се види начинът на живот на местните, защото в този 150 -километров периметър всички се издържат единствено от винарство и туризъм”, разяснява Илиева.

На международната туристическа борса WTM 2022 в Лондон, туроператорът “Аполо” сключи нови договори за речни круизи и през 2023 г. ще предложи маршрути по Рейн, Сена, Лоара, Доро, Елба, Мозел, както и едно уникално приключение със сафари в Южна Африка и круиз в езерото Кариба между Замбия и Зимбабве. 

Новото на пазара за 2023 г. ще бъдат обиколките на Франция. “Аполо” ще организира круиз от Париж до Нормандия по Сена. Освен това туроператорът предлага пътешествие по реките Сона и Рона в южната част на Франция. В тези райони туристите ще следват Пътя на лавандулата в Прованс и ще се потопят в красивата и спокойна атмосфера на средиземноморските градчета. 

“Това, което е съвсем ново и оригинално, е пътуването ни в Южна Африка. Ще съчетаем речен круиз по река Куандо (на места позната като Чобе), сафари в Ботсвана и посещение на водопадите Виктория”, разказа Илиева. Това е едно луксозно преживяване, което за пръв път ще се предложи на българския пазар за сезон 2023 г.

Речните круизи са изпълнени с равни части спокойствие и забавни посещения, което прави продуктът изключително класен. Това е прекрасен вариант за хората, които искат да си починат и да преживят нови дестинации по уникален начин. С възможности за пътуване в Европа и Африка, това определено е ниша, която ще се развива в следващите години на българския пазар. 

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати