Новини Събития

След решението на съда Георги Гергов се разбърза да установи контрол над Пловдивския панаир

   
След решението на съда Георги Гергов се разбърза да установи контрол над Пловдивския панаир

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е изпратил до акционерите в дружеството "Пълдин туринвест" покана за общо събрание на което капиталът на компанията трябва да бъде увеличен с акциите на Варна в Пловдивския панаир. Това става само два дни, след като Върховният административен съд даде зелена светлина за сделката.

Според публикувания в обявата дневен ред "Пълдин туринвест" трябва да увеличи капитала си от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. Разликата е равна на 16 390 400 лв. - като сумата съвпада с броя на акциите с номинал 1 лв., които Варна притежава в друга компания, контролирана от Гергов - "Международен панаир - Пловдив". Апортирането на варненските акции от капитала на панаира в "Пълдин туринвест" беше поискано от Гергов още в началото на септември м.г. с писмо до варненския кмет Иван Портних. Въпреки неколкократните предупреждения на тогавашния министър на икономиката Даниела Везиева, че това би представлявало съучастие от страна на Община Варна в скрита приватизация на панаира, мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет във Варна гласува решението. То бе оспорено по съдебен ред от тогавашния и сегашен областен управител на Варненска област Марио Смърков. На първа инстанция Административният съд във Варна отмени решението. То обаче беше потвърдено във вторник от втората инстанция на Върховния административен съд.

Притежаваните от Община Варна 16 314 400 безналични акции с номинална стойност 1 лев представляват 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и "Пълдин туринвест" АД (дружество с 25% участие на община Пловдив). Ако апортът на варненските дялове от компанията, поискан от Гергов, се случи, той на практика ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%. А това ще му даде възможност дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да взема всички решения в компанията,
без да се съобразява със съдружниците си - държавата и Община Варна. Според особеното мнение, с което съдията от Върховния административен съд Жанета Петрова е подписала решението на колегите си от вторник съществува законово ограничение, което не е било отчетено при приемането на решението. "Община Варна не би могла да придобие акции в "Пълдин туринвест" АД, тъй като в устава на това дружество не съществуват правила, съответни на изискванията на чл.51б, ал.2 от Закона за общинската собственост", е написала в мотивите към особеното си мнение Петрова.

Въпросният текст от закона гласи, че "когато в търговското дружество, в капитала на което се внася непаричната вноска, има и частно участие, общината (в случая Пловдив, бел. авт.) има блокираща квота при вземането на следните решения: 1. изменение на устава или на дружествения договор; 2. увеличаване и намаляване на капитала; 3. сключване на сделките по чл. 236, ал. 2 от Търговския закон 4. извършване на разпоредителни сделки с имущество-предмет на непарична вноска на публичния съдружник; 5. преобразуване и прекратяване на дружеството".

С тези съображения Жанета Петрова твърди, че решението на Административния съд във Варна да не разреши апорта на дялове от Пловдивския панаир в "Пълдин туринвест" е правилно и следва да остане в сила. С гласовете на колегите й Марио Димитров и Светлана Борисова обаче апортът е разрешен.

В същия ден, когато трябва да се състои общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" - 24 ноември е насрочена и извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив. По информация на "Дневник" на тази сесия ще бъде взето решение да не бъде подкрепено искането на Георги Гергов за увеличение на капитала на компания с варненските акции в Пловдивския панаир.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати