Анализи

Нов скандал с Експо 2020: 100 000 лв. мистериозно пътуват напред-назад между София и Дубай

   
Нов скандал с Експо 2020: 100 000 лв. мистериозно пътуват напред-назад между София и Дубай

Нов скандал с участието на България в туристическото изложение "Експо 2020" в Дубай се заформи в четвъртък. Първо, разследващият сайт Bird.bg разкри, че близо 100 000 лв. от продажбите на българските фирми-изложители на приключилото в края на юни 2022 г. "Експо 2020" в Дубай са изчезнали от сметка в дубайска банка, контролирана от Министерството на икономиката. По-късно, министърът на икономиката Никола Стоянов в отговор на въпрос на Mediapool посочи, че парите са намерени, но по неясни причини пътуват напред-назад между банкови сметки в София и в Дубай.

"Именно тези 100 000 лева се намериха преди няколко седмици. Те бяха преведени към България, стояха известно време по сметката, по която са преведени, после бяха върнати обратно в Дубай. Не знаем каква е причината, тъй като сметката (в България - б.а.) не е наша, ние не сме титуляри, за да може да оперираме с нея. Но сме предали всички документи на компетентните органи, парите не са изчезнали. Те мигрираха в сметката в Дубай от българската сметка незнайно по какви причини", каза министър Никола Стоянов.

На уточняващи въпроси на Mediapool той посочи, че в Дубай сметката е на Министерство на икономиката и разкри, че известно време до парите не е имало достъп заради непризнато пълномощно.

“Първо бяха дълго време загубени, не беше ясно къде са, откриха се, там са си били в сметката. Имало е някакъв проблем с подписа на един от предишните министри и банката не е счела пълномощното, което той е дал, за легитимно. Откриха се, всичко е наред, пълнномощното е легитимно", каза Стоянов.

След като проблемът с пълномощното е решен и парите са намерени, те са изпратени към сметка в България и мистериозно са върнати пак към Дубай. Министърът се затрудни да уточни кой точно е получил средствата в България, но предположи, че това е консорциумът-организатор (ДЗЗД "България ЕКСПО 2020").

“Вече в България сметката не е наша. Не знам дали е на ДЗЗД организатор, но не е на министерството на икономиката, съответно ние нямаме поглед какво се случва. Знаем, че парите са били тук единствено, после пак са се върнали обратно в нашата сметка в Дубай. В тази връзка съм предприел действия. Командироваме служители, които там на място да изяснят там с банката на какво основание парите са върнати", каза още Стоянов. В крайна сметка парите трябва да се изплатят на фирмите изложители, потвърди Стоянов.

Консорциумът-победител е ДЗЗД "България ЕКСПО 2020". В него влизат "Сиела Норма", Проджект Мениджмънт Адвайзори, АРКА-Л.Т.Д, Д.о.Ф България, "Инфинити Травел България".

Първите сигнали за участието на България в това изложения бяха изпратени до прокуратурата още през май от тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, но заради нарушения при подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства.

Тогава дори Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започна проверка как е изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за българския щанд. Тогава стана ясно, че на консорциума организатор "България ЕКСПО 2020" са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е на стойност 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени.

Сега, разследване на Bird.bg установява, че са се изпарили приходите на участвалите в изложението фирми от продажбите им на българския павилион, който са постъпвали по сметка в банка Emirates NBD. С нея право да оперира имал само търговското ни аташе в Дубай Димитър Димитров, който е служител на икономическото ведомство и е бил директор на българския павилион.

На тая сметка вече са били налични 111 446 дирхама, възстановени в края на 2021 г. от организаторите като гаранция за репликата на Панагюрското златно съкровище. След приключване на работата на българския павилион на 30 юни 2022 г. Министерството на икономиката нарежда на търговското си аташе да преведе наличните пари в сметката към организатора ДЗЗД "България ЕКСПО 2020" и да я закрие.

Димитров представя във ведомството платежно нареждане от 4 юли 2022 г. за превод на 190 722 дирхама (около 97 560 лв.) към "България ЕКСПО 2020" в Българска банка за развитие (ББР), както и разпечатка от сметката за периода 1 януари 2021 – 12 април 2022 г.

И двата документа обаче се оказват фалшиви, разкрива Bird. Парите никога не са нареждани и не са пристигали в ББР. А в банковото извлечение липсват кешови тегления за над 200 000 дирхама. Това става ясно от изпращани от банката на ДЗЗД "България ЕКСПО 2020" автоматични разпечатки от сметката и става ясно, че в справката Димитров липсват осем транзакции за общо 232 845.72 дирхама.

От тази сума в Министерството на икономиката е наличен протокол единствено за 14 000 дирхама, предадени от Димитров на управителя на сдружението.

Освен това бланката за финалния превод от 190 722 дирхама, която е представена от Димитров, не е актуалната за валутни преводи на Emirates NBD и сумата не е постъпвала в ББР, отбелязва изданието.

Министерството на икономиката обаче приема фалшивите документи за чиста монета и дори ги прилага по водене срещу него гражданското дело от организатора на българското участие, който през съда иска да получи парите, за да се разплати с изложителите.

Междувременно с Димитър Димитров, който преди да стане търговско аташе в Дубай през 2005 г. , бил прокурист на "Инвестбанк", няма връзка. Опитите на Bird да се свържат с него на дубайския и българския му телефонни номера са безуспешни. Неофициалната информация е, че е в отпуск по болест в България.

Главният секретар на Министерството на икономиката Емилия Янева е отговорила на запитване на изданието за изчезналите пари, че "във връзка с подаден сигнал от управителя на ДЗЗД "България ЕКСПО 2020 са сезирани компетентните органи в Република България".

" Към момента от разследващите органи се извършват съответните проверки в сроковете определени от НПК. От страна на Министерство на икономиката и индустрията се оказва пълно съдействие за изясняване на случая с оглед защита на държавния интерес", гаси още цитираният отговор на Министерството на икономиката и индустрията.

Това е поредният скандал с българското участие на търговското изложение в Дубай. Зад обединението организатор – обект на прокурорската проверка, обявена от Нинова през май, стоят свързвания с депутата от ДПС Делян Пеевски бизнесмен Йоанис Гиофкос и Любомир Ганчев, който е приближен на бившия министър на икономиката Емил Караниколов.

/Mediapool.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати