Новини Хотели

Латвиецът Андрейс Члаидзе & Co купиха двата спа хотела на Кюстендил

   
Латвиецът Андрейс Члаидзе & Co купиха двата спа хотела на Кюстендил

Двата най-представителни хотела на Кюстендил - петзвездният "Стримон гардън медикъл СПА" и четиризвездният "Парк хотел Кюстендил", имат едни и същи нови собственици, съобщава "Капитал". Известният от тях засега е латвийският гражданин Андрейс Члаидзе, за когото се твърди, че от девет години живее в България. През август те първо купуват "Стримон гардън" - хотелът на сина на президента Георги Първанов и сестрата на политика от БСП Кирил Добрев. Цената не е обявена. През септември "Стримон спа", дружеството зад хотела, се явява на търг и придобива общинския "Парк хотел Кюстендил" за 7.045 млн. лева (вкл. ДДС върху земята).

"Инвестицията е с цел връщане на Кюстендил на картата на балнеоложките центрове. А и при инфлация 30% има бъдеше за този тип имоти, които са и подценени. Освен това и работят на сериозни цени", каза софийският адвокат Васил Методиев Стефанов, един от новите членове на Съвета на директорите на "Стримон спа".

Балнеологията и балнеолечението, изглежда, са фокусът на инвеститорите в Кюстендил. Те са нови за сектора, в чийто висок сегмент в последните години акцентът пада върху SPA услугите. Стефанов каза, че в момента в "Стримон гардън" разработват балнеоложки програми, като споменава името на д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация в България. Твърди и, че в хотела тече програма по реновации, която започва от балнеоцентъра. Според други източници поетапно ще бъдат обновени и стаите, без дейността на базата да спира. Четириетажният хотел пет звезди разполага със 71 двойни стаи и има луксозен СПА център с минерална вода на площ от 1100 кв.м.

От бизнес гледна точка балнеолечението и балнеотуризъм могат да осигурят плътна седмична заетост на хотела, който освен това в миналото си е бил санаториум. Сега проблемът му е, обясняват експерти от сектора, че е зает основно през уикенда и за седем години при старите собственици само през две е бил на печалба (виж графиката). Балнеофокусът дава възможност да таргетират и здравноосигурителни фондове, които плащат за лечение и възстановяване по балнеокурорти. Такива има развити е в Северна и Западна Европа. А освен това и да се работи по програми на НОИ и на Здравната каса, както правят много хотели в България.

"В момента инвеститорите масово са в изчаквателна позиция и търсят активи с дългосрочна перспектива - подценени, с потенциал, който да бъде разкрит", коментира Явор Костов, управляващ партньор на C&W Forton, които са консултант по сделката. В условията на висока инфлация и при сегашната икономическа ситуация, по оценка на компанията такива са градските хотели и балнеохотелите, високият клас офис сгради, build-to-rent проектите, домовете за възрастни хора и хосписите.

Според няколко източника "Стримон гардън" е бил на пазара, а инвеститорите са търсели актив на час и половина разстояние от София, който да дава възможност да се развива балнеолечение. Така че сделката е станала относително бързо - за четири-пет месеца.

Попитана защо продават Марияна Добрева формулира една от причините така: "Уморих се, много е трудно с кадровия потенциал. След две тежки ковид години вече имахме уплах от ситуации, в които гостите са малко, а сметките за ток са по 40 хил. лева. И добавя: "По принцип нямахме намерения, но така се случи." Първанов и Добрева купуват "Стримон СПА клуб" преди седем години от бизнесмена Иван Лесев за 7.539 млн. лв. като си поделят акциите. После хотелът става популярен и посещаван. През ковид запазва персонала от 68 души благодарение на държавно подпомагане по мярка 60:40, но за последните две години генерира загуба.

Умората явно е предимно от Кюстендил, тъй като по информация на Марияна Добрева нямат намерение да се разделят със "Спа хотел Белчин гардън". В него тя също е в съдружие със синовете на Първанов и други физически лица през дружеството "Тера инвестмънт", но то работи на печалба.

Потърсен от "Капитал", Ивайло Първанов не пожела да коментира. Добрева отрече хипотезата, че продават, защото "Стримон спа" е бил на етап, в който вече е било наложително в него сериозно да се инвестира. Според нея хотелът е минал през реновация за Великден, бил е в перфектно състояние и точно затова е предпочетен от инвеститорите между три други хотела - в Павел баня, във Велинград и в с. Баня, Разложко.

В новия съвет на директорите на "Стримон спа", вписан на 23 септември, Васил Стефанов присъства през дружеството си "Стримон мениджмънт", регистрирано през юли тази година. Друг представител на новите собственици е Светла Константинова, която се занимава със земеделие. Притежава дружествата "Аграна" и "Агро - БГ" (отскоро в съдружие с Иван Златков Георгиев), и двете регистрирани в с. Малина до Бургас. Третият в СД е адвокатът от бургаската колегия Милен Козарев, който не беше намерен за коментар на телефона в кантората си. В Търговския регистър е видим договорът му за управление на дружеството АТАТ, регистрирано в началото на 2021 г. с едноличен собственик Андрейс Члаидзе (за Андрейс Члаидзе - виж карето). Именно чрез АТАТ Члаидзе е вписан като действителен собственик на "Стримон спа". Което не означава, че е единствен, като в регистъра за него обтекаемо е написано, че e акционер в "Стримон спа" "притежаващ достатъчен процент от акциите".

През септември община Кюстендил обяви повторно на търг общинския "Парк хотел Кюстендил", след неуспешен опит да го продаде през април. На търга на 11 октомври се явява само един кандидат - "Стримон спа", става ясно от прессъобщението. Участникът потвърждава първоначалната тръжна цена и е обявен за купувач. "Парк хотел Кюстендил" е към общинското предприятие "Ученическо хранене", така че "Стримон спа" го купува като актив. На 28 октомври той вече е вписан в партидата на дружеството в Имотния регистър.

Първоначално Члаидзе & Co, изглежда, са мислели да разширяват четириетажния "Стримон гардън" - хотел със 7125 кв. м РЗП върху терен от 3.9 дка в централната част на Кюстендил. С покупката на "Парк хотел Кюстендил" - хотел, заемащ 1.7 дка от терен от почти 16 дка до гората над града, обаче инвестиционните намерения се изместват натам. Васил Стефанов казва, че в момента обсъждат с архитекти бъдещото развитие на "Парк хотел Кюстендил". Какво точно е то не е ясно, но според кмета на града Петър Паунов има идея да се направи огромен балнеоложки комплекс, с което Кюстендил да стане истинска спа и балнеоложка дестинация.

Докато проектът се избистри, "Парк хотел Кюстендил" ще продължи да работи както сега. Той е четири звезди в много добра форма. Шестетажният хотел разполага с 14 единични, 68 двойни, 4 тройни стаи и 9 апартамента. Освен хотелската част има ресторант, лоби бар, целогодишен външен басейн с топла минерална вода, Spa и Wellness комплекс.

"Има още интересни неща за купуване", казва Васил Стефанов, като отказва подробности. Но допълва, че няма предвид медицинския център на общината, за който предстои търг (виж карето). В града няма други хотели четири и пет звезди. Известно е, че навремето при приватизацията обектите на "Балкантурист" в Кюстендил попадат в ръцете на спорни собственици. (Градът е родното място на силовата групировка ВИС.) Те продължават да ги държат, искат за тях високи цени и това пречи на развитието на Кюстендил, по информация на местни източници.

Кой е Андрейс Члаидзе?

Андрейс Члаидзе е роден в Рига през 1974 г., но се твърди, че от девет години живее в Поморие. В Търговския регистър присъства като собственик и управител на десетина български фирми от различни сфери с разнообразни съдружници - търговската "Болгарофф 2012", "АБ Пропъртис кар", "Домеу", "Блу Сторм", "Рамимир". Развъждал е риба през "Аква Смарт" и е търгувал с рибни продукти чрез "Фиш Ко". Изписан като Андрей Члаидзе излиза съсобственик в търговско дружество "Диневи резорт", регистрирано през 2008 г., със седалище хотел "Палас" на "Марина Диневи" в Св. Влас. Последно регистрира АТАТ, през което е собственик на "Стримон спа". От хотела споменаха, че в родната си Литва Члаидзе притежава планинско селище от пасивни норвежки къщи върху 400 дка.
Голяма група от фирмите на Члаидзе в България са охранителни - "АБ Солюшън секюрити", "АБ Аватари Секюрити", "АБ Секюрити Сълюшънс" и др. с общ оборот около 2.3 млн. лева за 2021 г. Във всички тях той е съдружник с Николай Филипов Филипов - бургаски бизнесмен, известен като "Ники Митничаря" (работил и уволнен навремето от митниците), бивш съпруг на депутатката от "Атака" Калина Крумова и в последно време на два пъти е обект на разследвания от ДАНС и финансовото разузнаване и от Специализираната прокуратура за пране на пари и хипотези за връзки с намиращия се в ОАЕ Васил Божков. Делът му в "АБ Аватари секюрити" все още е запориран от КПКОНПИ. Филипов е в бизнеса със скрап, има собствени кораби и притежава част от пристанището на бившия корабостроителен завод - сега "Порт Европа" (твърди се, в съдружие с Васил Божков). Арендатор е на земеделски земи, има хотели по Южното Черноморие и развива селски туризъм в Странджа.
Статия в alarmanews.com от 2014 г. хвърля известна светлина върху дебюта на Члаидзе в охранителната сфера в България. Представител на местна секюрити фирма се оплаква тогава пред изданието, че Митьо Очите и Николай Филипов се опитват да преразпределят охранителния бизнес по Южното Черноморие със съдействието на тогавашния директор на ОДМВР-Бургас Милен Димитров. Според източника Димитров оказвал натиск на фирмите да подписват договори с новосъздадената компания "Аватари", за която твърди, че е собственост на Николай Филипов, като "за параван е поверена на чуждестранните граждани Андрей Члаидзе и Генадий Сеибутис". Неин управител тогава е Георги Янев, когото изданието нарича "доскорошната дясна ръка на Митьо Очите". Той после се появява в пресата като адвокат и общински съветник и още е съдружник в "АБ Аватари Секюрити".
Що се отнася до Сеибутис, който е съдружник на Члаидзе и в други фирми, в рускоезичната преса излизат информации от 2016 г. за човек със същото име, който оглавява Асоциацията на търговците на оръжие, а и борда на лицензираната компания Gun Market. Поводът е скандал със запорирани сметки на фирмата от кредитори. През 2016 г. "Аватари" е преименувана на "АБ Солюшън секюрити". И, след като е уволнен, Милен Димитров става неин шеф. На сайта на AB Solution Security сега пише, че компанията има над 20-годишен опит при предоставянето на охранителни услуги на територията на Европа. Компаниите са обединени под този единен бранд през 2014 г. В момента имат офиси в Латвия, Холандия, Белгия и Грузия. В България централният офис е в София, а другите в Бургас, Сливен и Стара Загора. От офиса в София казаха, че не са пряко свързани с Члаидзе, но биха могли да му предадат, че е търсен за коментар. В крайна сметка не беше намерен, като от "Стримон спа" обясниха, че е в чужбина.

/ capital.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати