Анализи Новини

Бавната смърт на руската авиация

  19.11.2022 13:40  
Бавната смърт на руската авиация

Почти всички пътнически самолети в Русия са модерни машини на Airbus и Boeing. Смяташе се, че след западните санкции цялата авиация на страната ще се срине, но това не стана. Как Русия се справя и докога ще издържи?

Противно на очакванията на много експерти, руската авиационна индустрия не се срина веднага, след като международните санкции влязоха в сила. С началото на руската война срещу Украйна Западът затвори въздушното си пространство за руски самолети. Много авиокомпании прекратиха сътрудничеството си с руските си партньори, а авиационните гиганти Airbus и Boeing спряха да доставят резервни части на Русия.

Мнозина бяха сигурни: руската авиация няма да оцелее и две седмици. Но повече от половин година по-късно прогнозите така и не се сбъднаха. За повечето пасажери, особено на вътрешните ролети в Русия, нищо особено не се е променило. Как е възможно?

“Изкормване” на приземени самолети

"Това се дължи на комбинация от причини", казва американският авиационен експерт Ричард Абулафия от консултантската фирма AeorDynamic Advisory. "Пропускливи санкции, съществуващи запаси от резервни части, креативни временни решения и изкормване на съществуващия самолетен парк."

Преди началото на войната в Украйна руските авиокомпании използваха над 800 самолета, почти всички – западно производство. Според обзор, публикуван от руската държавна авиокомпания "Аерофлот" през 2019 г., руските авиолинии са превозили общо над 120 милиона пътници. Повече от половината от тях са летели по международни маршрути. Но след началото на войната тези международни маршрути са почти напълно преустановени заради санкциите.

Според Абулафия загубата на почти 50% от чуждите дестинации представлява шанс за руските авиокомпании. Намаленото търсене им дава възможност да използват частите на много самолети, които по принуда остават на земята. "Сега техен приоритет е да поддържат вътрешните полети. А щом вече не се налага да се притесняват за обслужването на международните дестинации, могат да спестят много разходи. И да използват освободените ресурси и резервни части във вътрешни полети."

“Ние откраднахме тези самолети”

Авиокомпаниите от гражданската авиация на Русия използват почти изцяло модерни машини на Airbus и Boeing. Много от тях са купени на лизинг и принадлежат на чуждестранни инвеститори.

Това е резултат от Договора от Кейптаун от 2001 г., обяснява Абулафия. "Този договор позволява на инвеститорите да приемат, че всички участващи държави носят нисък кредитен риск." Затова и развиваща се страна като Русия успя да обнови стария си авиационен парк, датиращ от съветската ера. Със съвременните западни самолети в руската авиация бяха установени нови стандарти за безопасност и техническо обслужване. "Това доведе до огромен скок в безопасността и ефективността”, казва експертът.

С началото на войната в Украйна много инвеститори поискаха своите дадени на лизинг самолети обратно - над 500 превозни средства на стойност над 10 милиарда долара. Но през март президентът Владимир Путин подписа нов закон, който позволява тези самолети да бъдат пререгистрирани в Русия. "На практика ние откраднахме тези самолети", признава руският авиационен експерт Вадим Лукашевич и допълва: "Сега задачата ни е да крадем и резервни части. Само така гражданската авиация може да оцелее”.

Как се справя Иран?

Примерът на Иран представлява голяма надежда за руската авиация. Международно изолираната страна живее под санкции от десетилетия и е разработила различни методи за тяхното заобикаляне. Но техният пример не решава проблема. Иран използва самолети от 70-те и 80-те години, казва Ричард Абулафия. Те са по-малко зависими от полупроводници и софтуерни промени. “В техническо отношение е много по-лесно да се поддържат по-стари самолети", обяснява Абулафия. Но Русия използва много модерни самолети, които разчитат именно на модерни технологии. "Тези санкции са огромен проблем за руската авиация. А Русия не разполага с достатъчен собствен капацитет за производство на самолети за гражданската авиация."

В същото време западните производители изкъсо следят доставките на резервни части, което затруднява Русия да се снабдява от други държави, казва Абулафия. "Предполагам, че в един момент ще се види рязък спад. Защото получаването на части оттук и оттам, изкормването на работещи самолети може да помогне за шест до дванадесет месеца. След това не е ясно как ще се продължи."

Но за американския експерт по авиация Абулафия по-важно е нарушаването на Договора от Кейптаун. "В бъдеще никой няма да финансира доставката на инвестиционни стоки за Русия. Това означава, че в обозримо бъдеще няма да има и повече нови самолети.”

/Дойче Веле