Новини Събития

Гигантски плаващ град за 8 милиарда долара създава нов свят

   
Гигантски плаващ град за 8 милиарда долара създава нов свят

Представете си тераяхта. Ако не успявате, то е защото такава все още няма, но съвсем скоро нейното появяване ще бъде оповестено не просто с фойерверки, а като създаването на един нов свят. Тя ще носи името Pangeos, вдъхновено от суперконтинента Пангея, съществувал преди около 200 милиона години, и покривал една трета от земната повърхност, заобиколен от световен океан, наречен Панталаса.

За построяването на тази невероятна яхта са необходими 8 милиарда долара. Ако проектът действително бъде финансиран, Pangeos ще се превърне в най-голямата плаваща структура, изграждана някога. Приличаща по-скоро на леговище на злодей, с който Джейм Бонд трябва да се справи, или за други на Великата А'Туин на Тери Пратчет, тя ще се простира на 550 метра дължина и 610 метра ширина.

Яхтата е пълноценен "плаващ град" и ще разполага с място за хотели, търговски центрове, паркове и дори пристанища за по-малки кораби и площадка за самолети, за да може гостите да се придвижват със стил. И стил ще има, като се има предвид, че яхтата е с формата на костенурка. Пратчет би харесал този свят.

За построяването на Pangeos е необходимо и специално място - такова, каквото в момента не съществува. Дизайнерите са предложили Саудитска Арабия като първа възможност. Преди да започне строителството, ще трябва да се драгира около един квадратен километър от морето и да се изгради предпазна стена. Като идеално място проектантите са определили пристанището Крал Абдула, на 130 км северно от Джида, съобщава CNN.

Разделен на квартали като истински град, Pangeos ще разполага с пристанище и главен площад, заобиколен от други сгради. На горното ниво ще се простират великолепни градини и ще има площадка за кацане на самолети.

Под жилищното пространство ще има 30 000 "клетки", които ще поддържат структурата на повърхността. Подводната част, с огромни размери, ще бъде изработена от стомана. Яхтата ще може да се движи със скорост 5 възела и ще се захранва от соларни панели. Вместо да плава от определено пристанище или да има определен маршрут, яхтата просто ще обикаля, превръщайки се самата тя в дестинация.

Дизайнерите се надяват, че строителството може да започне през 2033 г. Срокът за изграждане е осем години.

Вече е организирана инициатива за групово финансиране, която позволява на желаещите да участват в проекта според възможностите си - от виртуален билет за 16 долара до 169 долара за VIP апартамент. Остава единствено да се намерят останалите 8 милиарда долара...



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати