Новини Събития

Устойчив туризъм край Охридското езеро – една инвестиция го прави възможен

   
Устойчив туризъм край Охридското езеро – една инвестиция го прави възможен

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна 379 000 евро заем на хотел на брега на Охридското езеро чрез местния си партньор Sparkasse Bank Makedonija. Той е част от Програмата на ЕС за подкрепа на малкия и среден бизнес в Република Северна Македония. Одобреният проект трябва да помогне на мениджмънта да избере най-подходящото оборудване и технологии за енергийна ефективност и опазване на околната среда.  

„За нас това е голяма подкрепа, насочена към устойчиво управление на бизнеса”, посочва Андреа Илоски Симоноска, генерален мениджър на Inex Olgica. С инвестицията хотелът очаква да намали разходите за отопление и охлаждане с над 53%, в съответствие с националните закони за енергийна ефективност и със "златния стандарт" на ЕБВР.

Преди няколко години компанията предприема мерки, които правят сградата енергийно ефективна – върху покрива са инсталирани слънчеви панели, подменени са всички прозорци и врати, подобрена е изолацията на външните стени, инсталирана е нова система от термопомпи за отопление и охлаждане. Сега мениджмънтът си поставя нова цел и се нуждае от финансиране за още подобрения, с които ще постигне нулев въглероден отпечатък. Това ще го направи и по-атрактивен за туристи.

Охридското езеро е туристическо място номер едно в страната. То е обект на световното културно наследство на UNESCO заради своите зашеметяващи пейзажи и уникално биоразнообразие. Списъкът от предлагани развлекателни дейности за туристи включва плуване, ветроходство, каяк, уейкборд, изследване на природата и фотография, туризъм, колоездене, астротуризъм, парапланеризъм, кулинарни изкушения и много други.

„Не е изненада, че повече от 200 000 туристи посещават езерото всяка година. Ето защо е още по-важно да гарантираме, че тази уникална среда ще остане такава, каквато е”, отбелязва Андреа.

Охридското езеро е дестинация, която се радва на все по-голяма популярност – расте броят на туристите от Сърбия, България, Турция, Полша, Германия и Гърция. „Повече от всякога хората искат да пътуват. Осезаем е ръстът на международните посетители. Горди сме да покажем и споделим нашия регион с тях по устойчив начин. Нашият хотел може ефективно да намали потреблението на енергия, без да компрометира високото качество на нашите услуги и същевременно да спести разходи. Това е инвестиция в бъдещето – както за нас в хотела, така и за Охридското езеро“, подчертава Андреа.


Споразумението за кредитната линия от 23 млн. евро в подкрепа на зеления бизнес на местни микро-, малки и средни предприятия между ЕБВР и Sparkasse Bank Makedonija (SMB) е от началото на октомври. 30 процента от портфейла са определени за инвестиции в енергийна ефективност и за възобновяема енергия. 

Този сектор е ключов не само за икономическия растеж, но и за прехода към зелена икономика в страната, тъй като обхваща над 90% от всички предприятия в Северна Македония. „Много сме доволни, че заедно с нашия дългогодишен партньор Sparkasse Bank Makedonija, можем да предоставим допълнителна подкрепа на МСП за конкурентоспособността на техния бизнес, както и в мерки за енергийна ефективност, които ще намалят въглеродния им отпечатък. 

Укрепването на сектора на МСП и инвестирането в зелената икономика са някои от нашите ключови приоритети в Северна Македония и това ново финансиране ще ни помогне да постигнем тези две цели“, отбеляза по този повод Анди Аранитаси, ръководител на ЕБВР за Северна Македония.

Финансовата институция е един от водещите инвеститори в страната. Към днешна дата тя е инвестирала близо 2,5 милиарда евро в 165 проекта в различни сектори на икономиката.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати