Транспорт

Дуръс в Албания става елитно пристанище за яхти

   
Дуръс в Албания става елитно пристанище за яхти

Търговското пристанище в албанския град Дуръс ще бъде превърнато в туристическо пристанище за яхти. Проектът на стойност 2.1 милиарда евро ще се развива на два етапа. Първият е разрушаването на сегашните сгради и изграждането на нови жилищни сгради и хотели. Вторият е изграждането на новото пристанище. Сегашното ще бъде изместено да 11 км на север, където се намира съществуващо пристанище за въглеводороди. Цялата работа ще продължи поне 6 години. Това предава Клойда Гюзи от Euronews Албания.

Албания планира да бъде част от елитната туристическа карта в Средиземно море чрез амбициозния проект. Той беше представен от премиера Еди Рама по време на предизборната кампания за общите избори през 2021 г. На презентацията присъства и арабският инвеститор Мохамед Алабар, основател и собственик на „Емаар Груп“, една от водещите строителни компании в света. Инвестицията на стойност 2.1 млрд. евро включва изграждането на резиденции, хотели и туристическо пристанище с места за 280 яхти. Правителството твърди, че този проект ще превърне Дуръс в отправна точка за елитен туризъм в Средиземно море.

Никой не дава земя безплатно. Ще има сгради, нова инфраструктура и 80 хиляди квадратни метра терен, превърнат в места за отдих, каквито в Дуръс няма. Как си представяте градски център само с чадъри? Зависи от дължината на кея. 280 яхти, дълги от 40 до 100 метра, могат да генерират елитен туризъм, който идва тук, а не отива в Черна гора. 

Пиро Венгу, директор на пристанищна администрация Дуръс 

Експерти смятат, че инвестицията ще окаже голямо влияние върху икономиката на страната.

„Говорим за брутен вътрешен продукт за около 13 милиарда евро. Това означава, че с тази сериозна инвестиция ще имаме допълнителен БВП от 13-14%, когато всичко е готово. Да не говорим за работните места, които ще създаде, и за перспективата за Дуръс“, смята икономистът Фатос Чочоли.

Не всички мислят по същия начин.

Нямаме прозрачност за лицата, които стоят зад договора между албанското правителство и компанията, притежавана от господин Алабар, но същи и други, които не познаваме и които се представят за негови роднини. Не сме видели никакъв официален документ. Нямаше демокрация в процеса на вземане на решение. Такава инвестиция трябваше да премине през процес на консултации с експерти и компании. 

Пано Соко, икономически експерт 

От друга страна, опозицията в Албания определи проекта като корупционен и внесе искове срещу него в Конституционния съд.

Правителството обаче вече е изпратило закона за инвестицията в парламента, търсейки одобрение по бързата процедура – до края на годината. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати